Világgazdaság

Megszületett a csődegyezség a Vértesi Erőmű hitelezőivel

Megszületett a csődegyezség a Vértesi Erőmű Zrt. és hitelezői között. Kiderült, az erőmű nullszaldósan tud működni, ám az MVM nem tárgyal a vállalat eladásáról.

Megszületett a csődegyezség a Vértesi Erőmű Zrt. és hitelezői között - tudósította lapunk munkatársa. A reorganizáció során beigazolódott hogy nullszaldósan tud működni a közel ezer fős alkalmazotti gárda megtartható, a bánya bezárása az előrejelzés szerint 2012 december 31-éig az erőmű még két évig termelhet.

"Erre a két évre az erőműnek még rendelkezésre áll az ellátáshoz szükséges szénmennyiség. A társaság felvásárlásáért vagy üzemeltetésére pedig több keleti és nyugati befektető is érdeklődik, de a tulajdonos MVM Zrt nem tárgyal az erőműv eladásáról - nyilatkozta lapunknak Baji Csaba, Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója.

Mint ismeretes, a Vértesi Erőmű Zrt. likviditási problémáinak megoldása érdekében a vállalat közgyűlése tavaly  úgy döntött, hogy a társaság csődvédelmet kér maga ellen. A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2010. augusztus 26-án elrendelte a Vértesi Erőmű Zrt. által előterjesztett kérelem alapján a csődeljárás megindítását.

A végzés közzétételétől a társaságot fizetési haladék illette meg a kezdő időpontot megelőzően, illetve azt követően esedékessé váló pénzkövetelések vonatkozásában. Ennek célja az volt, hogy biztosítsa a munkavállalók javadalmazását, a hitelezőkkel való esetleges egyezség kidolgozását.

Azóta két hitelezői tárgyalás is történt, a megegyezés tekintetében eddig sikertelenül. Január elején a  Vértesi Erőmű, pénzügyi helyzetét figyelembe véve, a hitelezők számára kategóriánként egységes megtérülési ajánlatott tett, amelyet az egyezségi tárgyaláson nem fogadtak el. A hitelezők viszont elfogadták azt a javaslatot, hogy a társaság csődvédelmi eljárását meghosszabbítsák további 30 nappal, így időt adtak a társaságnak az új ajánlat kidolgozására.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Vértesi Erőmű hitelező csődeljárás MVM