Világgazdaság

Nincs szükség a 750 kilovoltos távvezetékre

Áramellátás. Lezárultak a Mavir Zrt. évente mintegy 20 milliárd forintba kerülő hálózatfejlesztései, az idén pedig már új projekt, a transzformátorállomások telepítése, illetve fejlesztése indul. „Hálózatfejlesztési programunk során minden jelentős alállomást felújítottunk, a munka utolsó évében pedig négy jelentős vezetékberuházást adtunk át” – közölte a tegnapi sajtóbeszélgetésen Tari Gábor, a társaság vezérigazgatója. A Győr–Bécs vezetéknek köszönhetően erősödött a két ország közötti villamosenergia-kapcsolat, a gönyűi fogadóállomásra az E.On erőmű-beruházásához kapcsolódóan volt szükség, a Pécs–Ernestinovo összeköttetés a Horvátországot érintő áramszállításainkat segíti, a Bicske–Martonvásár vezetékre pedig a Martonvásár– Győr beruházás első lépéseként került sor. (A 2010-es „fejlesztési dömping” 23 milliárdba került.) A nagy mennyiségű áram nagy távolságra való szállítására tervezett 750 kilovoltos távvezeték sorsáról a Mavir az ukrán féllel egyeztet. A vezeték hosszú ideje nincs kihasználva, ráadásul évente 10 megawatt áram vész el rajta. (Az ország tavalyi áramigénye 6000 megawatt fölött alakult.)

A korábbi és a legújabb fejlesztésének köszönhető, hogy műszaki és ellátásbiztonsági szempontból Tari Gábor mindenképpen sikeresnek ítéli 2010-et. Igaz, néhány üzemzavar így is történt olyan pontokon, ahol az elosztói engedélyeseknek (áramszállítóknak) adja át a rendszerirányító a villamos energiát, és továbbra sem elég rugalmas a rendszer. Nagyfeszültségű hálózatunk azon képességéről van szó, hogy csúcsigény esetén milyen gyorsan tud többletáramot juttatni a felhasználóknak (felszabályozás), illetve áramfölösleg esetén milyen hamar képes kiiktatni a többletkapacitásokat (leszabályozás). A felszabályozás megoldott az 1350 megawattnyi tartalékkapacitással, de a leszabályozhatóság érdekében először csak tavaly szervezhetett aukciót a Mavir. „A megoldás több milliárd forintba került, és megjelenik a rendszerköltségekben. Főleg a Dunamenti és a Tiszai Erőmű vett benne részt. Már lebonyolítottuk a 2011-re vonatkozó tendert is” – válaszolt lapunknak Tari Gábor.

2011-ben továbblépés, azaz új termékek bevezetése várható a HUPX áramtőzsdén is. A tavaly nyáron indult 100 százalékos Mavir-érdekeltség startja lendületesebb volt a reméltnél: a szervezők induláskor 15 tőzsdei tagra számítottak, ma már 22-nél tartanak. A HUPX-on bonyolítják le az országos áramforgalom mintegy 2,5 százalékát, a tőzsde árait pedig már referenciaárként is használják a kereskedők.

A Mavir 2010-ben 2,7 százalékkal több áramot továbbított, mint 2009-ben, de még mindig kevesebbet a válság előtti, 2007-es év mennyiségénél. Az idén Tari Gábor 1,5-2 százalékos bővülésre számít. A Mavir tavalyi adózás előtti eredménye 7 milliárd forint körül alakult, előzetes adatok szerint.


Központban az alállomások

Március végére zárul az ország öt körzetközpontba szervezett 28 villamosenergia-elosztó alállomása működésének teljes centralizálása. Áprilistól e központok működését már távirányítással vezérlik a Mavir III. kerületi új, országos irányító központjából. A nyáron átadják ezen irányító központ tartalék telephelyét is. VG


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek