Világgazdaság

Rogoff lesz az új dr. Végzet? Széteshet az eurózóna

Kenneth Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezető közgazdásza szerint egyes euróövezeti országok kiléphetnek az eurózónából, és Európa jelenleg olyan, mint egy "feltörekvő gazdaság".

Görögország csődbe mehet – mondta Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora, aki szerint a görögök úgy sem kerülhetik el tartozásuk átrendezését, hogy az és a Nemzetközi Valutaalap mentette meg 2010 tavaszán.

Bár a közös valuta átvétele folytatódhat az Európai Unióban, néhány euróövezeti tagország az államadósságának átstrukturálására kényszerülhet – nyilatkozta Rogoff, egy olsoi konferencián. Az euróövezeti vezetők a múlt hónapban megegyeztek egy válságkezelési mechanizmus kialakításáról, mely 2013-ben lesz hatályos.

Ott van Írország, Portugália, Görögország, és az emberek aggódnak Spanyolország miatt is. A problémák az eurózóna periferiális állami-szerte jelen vannak, és igen mélyek. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy látni fogjuk: néhány ország az adósságának átalakítására kényszerül – szögezte le Rogoff.

A görög 10 éves államkötvények hozama rekordra emelkedett a német benchmarkhoz képest szerda délelőtt – jelenti a Bloomberg hírügynökség. A hozamkülönbség 974 bázispontra emelkedett, mely a legmagasabb szint a Bloomberg adatai alapján.

Európa jelenleg olyan, mint egy „feltörekvő gazdaság” – mondta Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap volt vezető közgazdásza, aki ezzel a véleményével a dr. Végzet becenévre hallgató Nouriel Roubiniéhez hasonló jövőképet fogalmazott meg. Az amerikai közgazdász szintén az eurózóna adósságcsapdájától tart és tartós gyengélkedést jósol a fejlett államokban.

fizetésképtelen Európa görög csőd feltörekvő Rogoff eurózóna Görögország