Világgazdaság

Fújnak a kis tagállamok az adóharmonizációra

Nem múlik a kisebb tagállamok ellenérzése a közös társaságiadó-alap ellen.

Hazánknak és a kisebb tagállamoknak nem kedvezne a társaságiadó-alap uniós szinten tervezett egységesítése – vélik szakértők. Szuverenitásunk ugyan megmaradna az adókulcsok mértékének a meghatározásában, ám az adóalap-csökkentő tételek meghatározásában jóval szűkebbek lennének a keretek, így nehezebb a kisebb tagállamoknak magukhoz "édesgetni" a nagy nemzetközi cégeket.

Erre utalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, amikor a napokban leszögezte: hazánknak sincs ínyére a majdani közös társaságiadó-alap átvétele. Ám itt valójában többről van szó, mint a nagyvállalatok „elcsábításáról”. Ha ugyanis az adóalap egységessé válik, az adókulcsok kirívó eltérését leszámítva a cégek a piacok méretét figyelembe véve inkább a nagyobb országokat fogják választani letelepedésük színhelyének.

A vállalatoknak ugyanakkor könnyebbséget jelentene a harmonizált adóalap, igaz, a helyi és az uniós számítás esetleges eltérése a jövőben is nehezítené az életüket. A közös adó-alap megvalósítása előkelő helyen szerepel az múlt heti francia–német versenyképességi paktumban, sokak szerint enélkül nincs is egységes piac. Angela Merkel viszont már a társaságiadó-kulcsok terén is egy minimumszint rögzítését vetette fel.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

A második Orbán-kormány Merkel adóharmonizáció adó