Világgazdaság

Így mentenék meg az eurót

Európai tisztségviselők elmondták: közel a megállapodás, hogy az Európai Unió mentőalapja államkötvényeket vásároljon – írja a Bloomberg.

Az 440 milliárd eurós alaptőkéjű Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) ezentúl új államkötvényeket is vásárolhatna. A kötvényvásárlással elkerülhető, hogy kölcsönt kelljen nyújtani a bajba jutott államoknak; lehetősége marad az országnak, hogy elkerülje a piacok „stigmáját”, mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

A bajba jutott államok nehezen tudják finanszírozni államadósságukat, a befektetőket bizalmatlanság jellemzi, miután Görögországot az államcsődtől mentette meg az EU és a Nemzetközi Valutaalap 2010 májusában.

Az információ összhangban van azzal, amit az Európai Központi Bank (EKB) kormányzója, Jean-Claude Trichet mondott Davosban: „jó megoldás lenne, ha az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz államkötvényeket vásárolhatna”.

Európai vezető politikusok, Nicolas Sarkozy francia elnök, és Angela Merkel német kancellár a múlt héten Davosban a World Economic Forumon elmondták: mindent megtesznek az euró megmentéséért.

"Legyen az Merkel kancellár vagy én, de biztosan megmentjük az eurót, soha nem fordítunk hátat az eurózónának" – hangzott el Nicolas Sarkozy davosi beszédében. A francia elnök megfogalmazása szerint az euró bukása kataklizmához hasonló hatással járna és a közös fizetőeszköz sorsa nem pusztán gazdasági kérdés, az európai identitás forog kockán.

Az EFSF kötvényeket szívesen vásárolják a befektetők, mert a legmagasabb minősítéssel látták el a hitelminősítők. Az Európai Központi Bank a múlt héten nem vásárolt államkötvényeket – jelenti a Bloomberg. Ez az első alkalom három hónapja.

Ezekkel a kötvényekkel a nagy államadósságot felhalmozó országok nem szorulnának teljesen az EKB folyamatos kötvényvásárlási programjára, az EFSF kötvények alacsony hozammal kelhetnek el, miközben jelenleg Spanyolország, Portugália és Olaszország is nagy hozamfelárral tudja finanszírozni adósságát.

Az megújítása, és a magas költségvetési hiány finanszírozása miatti hozamfelár megnehezíti a kilábalást a periferiális államoknál. Írország 5,8 százalékos átlagos kamatszint mellett jutott nemzetközi hitelcsomaghoz, mely jelentősen, 300 bázisponttal meghaladja az hitelfelvételi költségének szintjét.

EKB stabilitási eszköz eurózóna EFSF Jean Claude Trichet euró Nicolas Sarkozy