Világgazdaság

Magyarország húzza a régiós turizmust

Az Európából és a tengerentúlról származó nemzetközi turistaérkezések száma alapján nőtt Közép- és Kelet-Európa részesedése, ami elsősorban Magyarországnak és Ukrajnának köszönhető - írta a Magyar Turizmus Zrt. csütörtöki közleményében az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) 2010. negyedik negyedéves jelentése alapján.

A közlemény szerint az Európán mint turisztikai régión belüli és a világ többi régiója közti nemzetközi turizmust alapul véve Európa piaci részesedése 80 százalékról 76 százalékra csökkent az elmúlt évtizedben. Nem minden európai úti célt érintett azonban egyformán a részesedés csökkenése. Miközben Nyugat-Európában a mérséklődés volt jellemző, Közép- és Kelet-Európában a részesedés növekedése volt megfigyelhető, amit elsősorban Magyarországnak és Ukrajnának tulajdonít a vizsgálat.

A jelentés szerint ennek oka részben az erős euró, amely Európát viszonylag drága úti céllá teszi, miközben az Európán kívüli úti célok egyre inkább elérhetők az európai turisták számára is - derül ki a közleményből.

Az ETC szerint a gazdasági helyzetet megbízható növekedési ütem jellemzi, az európai hitelproblémák és a visszafogott fogyasztás azonban némi árnyékot vetnek a jövőre. Ezeket a kockázatokat figyelembe véve a Tourism Economics ágazati kutató vállalat az Európába érkező turisták számának 3 százalékos növekedését valószínűsíti 2011-ben, 2012-re pedig 4 százalékos növekedést jelez előre. A visszafogott növekedés hátterében áll az is, hogy a bázisidőszakot már a válságból való kilábalás, és így jobb mutatók jellemezték. Kelet-Európában ennél magasabb, 5,6, illetve 5,0 százalékos növekedést várnak.

turizmus ETC