Világgazdaság

Vizsgázott a lex EMFESZ

Az érintettek szerint csiszolható még az elméleti lehetőségre megfogalmazott szabályozás

Ügyfélátadással kapcsolatos panaszok, óraleolvasási viták, számlaértelmezési gondok is kísérik annak a rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelyet 2010-ben valamely gázszolgáltató ellehetetlenülése esetére fogalmaztak meg. Vajon a szabályozással van gond, vagy a piaci szereplők a ludasak?

Fő vonalakban jó az ellehetetlenült gázszolgáltató (kereskedő) ügyfelei átadására vonatkozó 48/2010-es rendelet, ám az alkalmazása során adódtak nehézségek az érintett hazai társaságok szerint. A lex EMFESZ azt írja le, hogyan kell átadni az ellehetetlenülő gázkereskedő ügyfeleit 90 napra a végső menedékes szolgáltatóknak, hogyan kaphatja viszsza engedélyét a kereskedő, s mi a teendő, ha nem tud vagy nem akar visszatérni a piacra.

Már a jogszabály alkalmazásának első lépése is két meglepetést hozott. Először, amikor az EMFESZ ügyfeleinek elosztására kiírt januári tenderen az ötből két egyetemes szolgáltató egymás területére is pályázott és nyert is. Utóbb mindketten (a Főgáz és a Tigáz) is kérte egyetemes szolgáltatói jogosultsága kiterjesztését, hogy a 90 napra megszerzett ügyfeleket a kijelöési időszak után is elláthassa. Ha megkapják, tartósan és jelentősen módosulhatnak a hazai gázpiaci erőviszonyok. Másodszor, amikor a tenderen az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, nagyobb fogyasztókról elvben minden pályázó elvben azonos információkkal rendelkezett, de a Mol Energiakereskedő a riválisokat meglepő magabiztossággal nyert.

Az első látványos probléma csak az EMFESZ ügyfeleinek átadásakor jelentkezett. Az elszámoláshoz meg kellett határoznia két szolgáltatás határnapjára vonatkozó mérőállásokat. A rendelet fel is készült rá. Az idő rövidsége és az ügyfelek nagy – 300 ezres száma miatt – lehetőséget adott a becslésre, majd a becsült érték korrigálására a későbbi mérési adat alapján. Valami mégsem volt rendben, mert a január végi, azóta talán tisztázott állapot szerint az EMFESZ-t ez a metódus mintegy félmilliárd forinttal rövidítette volna meg.

További gond, hogy a szállítási díj elszámolásakor két dátummal kellett dolgozni. Január 5-ével, amikortól az FGSZ Földgázszállító Zrt. (az EMFESZ azóta jórészt rendezett tartozásai miatt) leállította az EMFESZ megbízásából történő gázszállítást, és január 13-mal, amikortól felfüggesztették az EMFESZ engedélyét. Így viszont nem tudni, ki fizeti ki az FGSZ-nek az e két dátum közötti nyolc napban leszállított gáz díját. Talán senki. A fogyasztóknak az FGSZ közvetlenül nem küldhet számlát, nincs velük üzleti kapcsolatban.

EMFESZ-számlából amúgy is kaptak az ügyfelek eleget januárban: a decemberi fogyasztásról, majd a korábbi elosztói leolvasás és a janur 3. közötti időről, majd a január 4–13 közötti időszakról, végül egy felszólítást a korábbi, elmaradt számlák rendezésére.

Tapasztalatok

Forrás: GDF Suez

A MEH-határozatokat a végrehajtás során módosítani, pontosítani kellett

Két szolgáltató is pályázott a másik területére, ezért módosítani kellett az egyetemesek kijelölésének szabályozását.

Fennakadások voltak az engedélyes társaságok közötti adatcserékben.

Az ügyfelek átvételének egyszeri, de jelentős költségének ellentételezése nyitott.

A kiküldöttnél alaposabb tájékoztatót vártak volna az ügyfelek a kijelölt szolgáltatóktól

A hatalmas ügyfélkör kezelésére a kijelölt szolgáltatóknak további erőforrást kellett bevonniuk





A MEH-határozatokat a végrehajtás során módosítani, pontosítani kellett

Két szolgáltató is pályázott a másik területére, ezért módosítani kellett az egyetemesek kijelölésének szabályozását.

Fennakadások voltak az engedélyes társaságok közötti adatcserékben.

Az ügyfelek átvételének egyszeri, de jelentős költségének ellentételezése nyitott.

A kiküldöttnél alaposabb tájékoztatót vártak volna az ügyfelek a kijelölt szolgáltatóktól

A hatalmas ügyfélkör kezelésére a kijelölt szolgáltatóknak további erőforrást kellett bevonniuk EMFESZ: megoldódik a leolvasás A rendelet nagyon gyors, teljes körű és szigorú határidőkre történő cselekvést írt elő a társaság számára, amelyet az EMFESZ sikerrel megoldott. Folyamatos, kezdeményező kapcsolatot tart és tartott fenn a MEH-hel és a fogyasztóvédelemmel. A szolgáltatóváltáskor felmerülő azon számlapanaszokat, amelyek a leolvasott és a zárónapra megbecsült mérőállásokkal kapcsolatosak, a kijelölt végső menedékes szolgáltatók tudják kezelni, hiszen e mérőállásokat ők biztosították az EMFESZ-nek.

Tudomásunk szerint a MEH már megtette az ezzel kapcsolatos lépéseket. Biztosak vagyunk benne, hogy minden számlapanasz a felhasználók méltányos érdekei szerint rendeződik. Főgáz: lehetséges ajánlattétel Nem volt egyértelmű, hogy a szolgáltatóknak mely időszakra kell a számlát kiállítaniuk. A rendelet megalkotói valószínűleg nem gondoltak arra, hogy e cégek nem csak a saját területükön biztosítanak végső menedékes szolgáltatást. A végső menedékes szolgáltatónak az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek esetében kötelezően ajánlatot kell tennie a 90 napos kijelölési időszak utánra.

Ezt lehetőségre kellene változtatni, mert a gáztörvény értelmében a helyi egyetemes szolgáltatónak ajánlat nélkül is el kellene látnia az adott területen lévő ügyfeleket. Lehetővé kellene tenni, hogy a megyénél kisebb területi egységre is kérhesse engedélyének kiterjesztését.-->

A Monetáris Tanács kamatdöntései OTP A szerkesztő ajánlja Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése makroadatok Nyugdíjkérdés Magyarországon Waberer's Holding Zrt. Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Apple Elemzői vélemények A második Orbán-kormány Soros György Adósságválság az EU-ban makromutatók mezőgazdaság RÁBA Nyrt. Élelmiszerpiac Gazdák és termelők Auchan Magyarország Kft. Európai Unió Földrengés Japánban Facebook Fellegi Tamás Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon