Világgazdaság

Felemás számok az UBS-től

Bankszektor. Várakozáson alul teljesített az első negyedévben az UBS: Svájc legnagyobb bankjának 18 százalékkal, 1,81 milliárd frankra csökkent az adózott eredménye az egy évvel korábbi 2,20 milliárdról. A bank – MTI-Eco által idézett – közlése szerint a gyengébb eredményeket az idézte elő, hogy csökkent a deviza- és derivatív ügyletekből származó jövedelem.

Ezzel együtt viszont örvendetesen növekszik a befektetési és magánvagyonokat kezelő üzletág: a válság kezdete óta nem látott számban jelentkezett új ügyfél a svájci bankóriásnál, 11,1 milliárd svájci franknak megfelelő összeg áramlott be az első három hónap alatt.

A világszerte több mint 60 ezer embert foglalkoztató bank, amely a gazdasági világválság miatt 2008-ban a svájci gazdaságtörténet legnagyobb veszteségét szenvedte el, ez első nagy európai pénzintézet, amely jelentett az idei első negyedévről. Az ugyancsak svájci Credit Suisse és a brit Barclay's ma, a Deutsche Bank pedig holnap teszi közzé gyorsjelentését.

Oswald Gruebel vezérigazgató szerint az új befektetések az ügyfélbizalom visszatérésének a jeleként értékelhetők. „A fő dolog, hogy ismét növekedni kezdtek a bevételek az UBS-nél, és ez jó” – reagált az eredményekre a Bloomberg hírügynökségnek Dirk Becker, a frankfurti Kepler Capital Markets elemzője.

Kérdés ugyanakkor, hogy a vagyonkezelési üzletág az ügyfelek pénzének visszatérte után milyen eredményekre lesz képes, hiszen az e divízió által produkált profit csaknem egytizedével alacsonyabb volt a bázisnál az első negyedévben.

A svájci bank befektetői mindenesetre örültek az eredményeknek: az UBS árfolyama 5,7 százalékos pluszban, 17,54 svájci frankon állt délelőtt, ami ebben az évben már összesen 14 százalékos emelkedést jelent. Ez utóbbi nagyon jó eredménynek számít összehasonlítva a Bloomberg banki és pénzügyi szolgáltatói indexével, amely alig több mint 2,5 százaléklos emelkedést produkált 2011 eddigi részében. n VG

Opten Informatikai Kft. Autók BÉT - Napi események Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy kutatás turizmus BKV Lakossági energiaellátás Nyugdíjkérdés Magyarországon Szociális kiadások Orbán Viktor Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás autó gyógyszeripar Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok Air France - KLM fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac Veres János Szakszervezet - Érdekképviselet Gazdák és termelők Mol Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés BÉT ingatlanpiac bankadó infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Electrolux Adórendszer Magyarországon