Világgazdaság

Mennyire nagyravágyó Orbán munkahelyteremtési terve?

A nyolc vezető német gazdaságkutató intézet a fellendülés folytatódását és további munkahelyek létesítését jósolja Németországban.

Az N24 tévé által ismertetett tavaszi prognózis szerint a gazdaságkutatók erre az évre 2,8 százalékos növekedést várnak, a tavaly ősszel jelzett 2 százalékkal szemben, 2012-ben azonban a fellendülés szerintük némileg gyengülni fog.

A gazdaságkutató intézetek szerint idén és jövőre a bérek is növekednek majd. Ám a villanyáram, a benzin és az élelmiszerek drágulása felemészti majd a bérnövekedés egy részét. "Az erre az évre várt 2,4 százalékos és a jövő évre prognosztizált 2 százalékos inflációs ráta viszonylag magas lesz" – vélik a német gazdaságkutatók. 

Az élénkülés a munkaerőpiacon is érezteti a hatását. Becslésük szerint a munkanélküliek száma a tavaly feljegyzett 3,2 milliós éves átlagról 2011-ben közel 2,9 millióra fog csökkenni, 2012-ben pedig 2,7 millióra mérséklődik. Ennek megfelelően a munkanélküliségi ráta 2011-ben várhatólag 6,9 százalék, 2012-ben pedig 6,5 százalék lesz. Csupán ebben az idén 430 ezer új munkahely létesülhet Németországban a német közgazdászok szerint.

Mint ismeretes, az Orbán-kormány ígérete szerint tíz év alatt 1 millió munkahely jön létre. Orbán Viktor tavaly úgy fogalmazott: már vezetett olyan kormányt, amelynek ideje alatt 200 ezer munkahely jött létre. A rendszerváltást követően 1,5 millió munkahely szűnt meg, és azóta 75-100 ezerrel nőtt a munkahelyek száma a reálszférában. Róna Péter szerint éves szinten Magyarországon a százezer munkahely megteremtése is nehezen elképzelhető 6-6,5 százalékos GDP-növekedés hiányában.

Németország Autók NAV Pénzügyi és gazdasági válság gazdaságkutató A Monetáris Tanács kamatdöntései Gordon Brown Lakossági energia és üzemanyagárak OTP turizmus A szerkesztő ajánlja Forrong az arab világ Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése makroadatok IMF Audi Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Matolcsy György autóipar Elemzői vélemények A második Orbán-kormány infláció Wolfgang Schauble Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Google Inc. Deviza- és árupiac Renault Zöld ügyek Microsoft utazás Gazdák és termelők Mol Európai Unió Földrengés Japánban Facebook Commerzbank Békesi László Gazprom Optimista sarok munkahely Jean-Claude Trichet Hyundai