Világgazdaság

Földhővel fűtünk majd az évtized végére

Alig tíz éven belül megötszöröződhet a geotermális energia és a földhő hasznosításának mértéke – közölte Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár egy budapesti konferencián.

A szakpolitikus előadásában azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti megújuló cselekvési tervben 2020-ra kitűzött célszámok szerint jelentősen átalakul a megújuló energiaforrások részesedésének megoszlása a teljes megújulóenergia-termelésen belül.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az egyik legnagyobb mértékű növekedés a geotermikus energia és a földhő hasznosításának területén várható. Ezek jelenlegi 8 százalékos aránya a villamosenergia- és hűtés-fűtés szektorokban felhasznált megújuló energiahordozók között 2020-ra várhatóan 19 százalékra emelkedik. „Az előrejelzések szerint először a hőszivattyús földhőhasznosítás elterjedése várható, a geotermális energia felhasználásának igazi fellendülését az évtized második felére prognosztizáljuk” – tette hozzá a szakpolitikus.

Az elkövetkező időszakban a közintézmények, lakóépületek és kertészetek hőellátásának biztosítása, a meglévő termálenergia-kapacitások gazdaságos felhasználása és valós hőigény fennállása, illetve kedvező geológiai adottságok mellett új kutak létesítése szerepel a fő célok között. Ez utóbbiakat fürdőrekonstrukciós és -fejlesztési programok keretében is lehet majd hasznosítani – hangsúlyozta Bencsik János.

NFM Geotermikus energia Bencsik hőszivattyú fejlesztési politika