Világgazdaság

Reagált Tarlósra az Alstom: A metrókocsik elkészültek

Tarlós István főpolgármester szerint nagy a valószínűsége annak, hogy új tendert írnak ki a budapesti 2-es és 4-es metró szerelvényeire.

A főpolgármester pénteken sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerdán a versailles-i bíróság másodfokon is meghallgatta a gyártó Alstomot és a BKV-t a metrókocsi-szerződés bankgaranciájának lehívása ügyében.

A tárgyalásról azt mondta, "sajátos körülmények között" zajlott, több rágalom is elhangzott, amelyre nem volt módja reagálni a magyar félnek. Emiatt a városvezetés fontolgatja, hogy rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt feljelentést tesz. Tarlós István elmondása szerint a jövő héten egyeztetni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel az új tender kiírásáról.

A BKV 2010 októberében felmondta az Alstommal a 2-es és 4-es metró szerelvényeire kötött szerződést. A cég akkor azt mondta, a 4-es metró átadásában 3-5 év csúszás várható és gondoskodni kell arról, hogy az új jármű a megtervezett infrastruktúrával, biztonsági rendszerekkel kompatibilis legyen. Ez érinthet több kapcsolódó szerződést is, amelyeket felül kell vizsgálni. Az MTI érdeklődésére a BKV-nál azt mondták, hogy a 3-5 éves csúszást 2013-hoz kell viszonyítani, azaz az első szakasz átadása a 2016-2018 közötti időszakban várható. 

2010 december végén a Nanterre-i bíróság az Alstomnak kedvező döntést hozott és megtiltotta a bankoknak az Alstom által állított előleg visszafizetési és teljesítési garanciák kifizetését a BKV-nak. Tarlós István akkor közölte: azonnal megfellebbezik az ítéletet. A vasúti gyártó a főpolgármester mai bejelentésére reagálva megismételte, hogy a Nanterre-i ítélet az irányadó, álláspontjuk az, hogy jogtalan a BKV részéről az előleg visszafizetési és a teljesítési garancia lehívása.

A francia gyártó közleményében emlékeztet arra, hogy a BKV által a 2-es metróvonalra megrendelt 22 Metropolis metrószerelvényt legyártotta. Ezek közül 3 metrószerelvény már Budapesten van, további 19 pedig az Alstom Katowicei gyárában várakozik szállításra készen. A szerelvények értéke meghaladja az Alstom-nak utalt előleg összegét. Hozzátették: a Budapest számára gyártott metrószerelvények műszaki paraméterei teljes mértékben megfelelnek a BKV által jóváhagyott és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által 2007. augusztusában kiadott előzetes típusengedélyben rögzített szempontoknak.

metró Alstom tarlós rágalmazás feljelentésBÉT - Napi események