Világgazdaság

Rosszabb, mint gondolták - Félrevezet a fukusimai cég

A Tokio Electric Power Co. (Tepco) félrevezető közleményeket adott ki a földrengés során megsérült fukusimai erőmű stabilizálásával kapcsolatban.

Ezt Tetszuo Ito, a nyugat-japán Kisi Egyetem atomenergia-kutató intézetének vezetője jelentette ki. A Tepco május 17-én megismételte annak azt az ütemtervet, amelyet egy hónappal ezelőtt jelentett be, amely szerint október elején megvalósítja a három szivárgó reaktor lezárását.

Ám a szakember Oszakában a Bloombergnek adott nyilatkozatában úgy vélte, időbeosztást közölni anélkül, hogy ismernénk a reaktormagok állapotát, egyszerűen értelmetlenség. "Csupán ha már megtudtuk, hogy mi történik az épületeken és a reaktorokon belül, akkor válik világossá, hogy megvalósíthatóak-e a tervek. Ito szerint igen valószínű, hogy a kettes és a hármas reaktorok állapota rosszabb, mint gondolták.

A Tepco szóvivője viszont továbbra is állítja, hogy az októberi határidő megvalósítható. A cég nem kommentálta a professzor véleményét, ugyanakkor május 15-én a Tepco már közölte, hogy az egyes számú rekator rosszabb állapotban van, mint feltételezték. Az egységben ugyanis a legfrissebb állapotfelmérés szerint felolvadtak az uránium fűtőelemek. Ma a munkások – március 14. óta először – a kettes reaktort vizsgálják meg. 

logisztika Pénzügyi és gazdasági válság toshiba szivárgás raktározás kutatás EKB reaktor földrengés IMF Dmitrij Medvegyev forintárfolyam Apple A második Orbán-kormány oktatás RTL Klub Adósságválság az EU-ban tepco Fukusima Google Inc. Sony GfK A munka világa Tarlós István Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Wall Street Szakszervezet - Érdekképviselet Rosznyeft Opel Befektetési lehetőségek Európai Unió Földrengés Japánban áruszállítás bankadó Optimista sarok infokommunikáció