Világgazdaság

Még néhány hétig túlélhet a Saab - Megint a kínaiak

Egy kínai megrendelés mentette meg néhány hétre a Saabot. A svéd autógyártó hétfőn bejelentette, hogy csaknem 600 járművet rendelet tőle egy távol-keleti társaság, ami azt jelenti, hogy ki fogják tudni fizetni az alkalmazottak bérét.

Egy időre biztosan megmenekült az egyik legnagyobb svéd autógyártó, a Saab. A társaság nagyobb megrendelést kapott egy kínai társaságtól 582 jármű szállítására. A vételárból a vevő 13 millió eurós előleget is fizetett, amelyből a Saab tudja rendezni mintegy 3700 alkalmazottjának bérét.

Az autógyártó múlt héten kongatta meg a vészharangot: a vállalatnak ugyanis nem volt elegendő készpénzállománya, hogy a béreket ki tudja fizetni. A Saab azt is közölte, hogy a beszállítókat is ki tudja fizetni.

A Saab-tulajdonos holland Spyker még ebben a hónapban úgy nyilatkozott, hogy sikerült megállapodnia két kínai társasággal, akik hajlandók lennének 245 millió eurós tőkeinjekcióval kisegíteni a tönk szélére sodródott vállalatot.

A Saabot 2010 elején vásárolta meg a Spyker az amerikai General Motorstól. A Spyker időközben felvette a Swedish Automobile nevet. A tulajdonos korábban közölte azt is, hogy folytatják a Saab nem használt ingatlanjainak értékesítését. Egyes sajtóhírek szerint nem csak kínai befektetőket vonnának be a Saab megmentésébe, hanem egy orosz üzletember, Vlagyimir Antonov is jelezte már, hogy megvásárolná a gyártót.

Spyker Saab jármű GM