Világgazdaság

Több százezer éhező - Lázadás küszöbén állunk?

Sürgősen át kell alakítani a közfoglalkoztatás rendszerét, mert az idén fele annyi pénzből fele annyi embernek tudnak munkát adni, mint tavaly.

Matolcsy György gazdasági miniszter a héten csak adminisztratív jellegű változtatásokat jelentett be. Lehet, hogy újabb forrásokat is átcsoportosítanak e célra, de az már biztos, hogy a kormány 2012-től jókorát vág a szociális ellátásokon. Pedig jelenleg is már több százezren éheznek Magyarországon. Szakértők éhséglázadásra figyelmeztetnek – írja a Figyelő.

A lap több egészségügyi érdekvédelmi szervezettől úgy értesült, tömegével nyomorognak a nővérek is. Hónap végén rendszeresen kölcsön kell kérniük, nincs pénzük élelmiszerre. Az alacsony bérszínvonal miatt egész társadalmi rétegek csúsznak le; számos állami szektorban, így a rendvédelemben, az oktatásban, az egészségügyben havi 100 ezer forint körüliek a nettó keresetek. Egyébiránt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó havi kereset 137,4 ezer forint volt 2011 első két hónapjában; ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 96,2 ezer, a szellemieké 178,5 ezer forint.

Ám nyilvánvaló, hogy a nem vezető beosztásúak, köztük még a sok évtizedes tapasztalattal rendelkezők is, ennél jóval kevesebbet keresnek. Az ENSZ emberi jogokról szóló, 2007-es jelentése is megállapította, hogy a Magyarországon érvényes minimálbérből nem lehet tisztességesen megélni. Azóta tovább romlott a helyzet.

Eközben a kormány kommunikációja arra van kihegyezve, hogy mindenki, aki munkaképes, mielőbb térjen vissza a munkaerőpiacra. Ha nem kap normál állást, akkor vegyen részt közmunkaprogramban, s onnan lépegessen előre, képezze magát, ragadjon meg minden alkalmat. A január óta érvényes szisztémában tízezrek szorultak ki a közmunkából, csak mert az állam az idén kevesebb forrást különített el a célra: a tavalyi 117 milliárd után 2011-ben 64 milliárd forint áll rendelkezésre. A Figyelő kormánypárti parlamenti forrásai nem tudták megmondani, mi lesz a sorsa a Nagy Anna kormányszóvivő által az év elején említett, szociális támogatásokra pántlikázott 88,5 milliárd forintnak, amelyről az hangzott el, hogy szintén a közmunkák finanszírozását szolgálja.

A települések mindenesetre egyelőre kevesebb embert tudnak foglalkoztatni, mint tavaly, őket is csak 3–4 hónapra, napi 4 órában, havi 31,5 ezer forintért. Az ebből is kiszorulóknak be kell érniük a 28,5 ezer forint bérpótló juttatással. Tavaly a közmunkások a dupláját is megkereshették, 8–12 hónapig dolgozhattak napi 8 órában. A megcsappant jövedelem miatt sokan képtelenek fizetni a közüzemi díjakat, amit értelemszerűen követ az áram, a gáz kikapcsolása.
Gulyás Pál, az ináncsi roma kisebbség vezetője néhány hete arra figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem módosítja a közmunkaprogrammal együtt a szociális rendszert is, éhséglázadás törhet ki.

Már folyik az új szociális rendszer kidolgozása, amelyet kormányzati közlések szerint júliustól mintaprogramokkal szondáznak, s 2012-től startolhat. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn jelentette be a parlament szakbizottsága előtt, hogy a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, s július 1-jétől Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt új alap jön létre.
A kabinet tervei alapján a ciklus végéig a várt 300 ezer új állás fele a közmunkaprogramok révén, 100 ezer a piaci növekedés, 50 ezer pedig a feketegazdaság kifehérítése következtében teljesülhet. Ezt megfejelve, további 100 ezer rokkantnyugdíjas visszatérését remélik a munkaerőpiacra.

bérszínvonal bér éhezés éshséglázadás éhséglázadás Magyarország minimálbér