Világgazdaság

Az elvárt béremelést is ellenőrzik a munkaügyi felügyelők

Rendeletben határozhatja meg a kormány a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó munkabérének megőrzéséhez szükséges béremelés elvárt mértékét.

Azok a vállalatok, amelyek a béremelést nem hajtják végre, nem tehetnek ajánlatot közbeszerzési eljárásban, nem kaphatnak támogatást a központi költségvetésből és az elkülönített állami pénzalapokból.

Az Országgyűlés hétfőn 244 szavazattal, 86 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvények módosítását, amelyet hat kormánypárti képviselő kezdeményezett.

A módosítással a munkaügyi ellenőrzés a jövőben arra is kiterjedhet, hogy a béremelés elvárt mértékét a cégek teljesítették-e. Ugyanakkor nem állapítható meg mulasztás, ha a munkáltató igazolja, hogy az érintett munkavállalók legalább kétharmadának bérét az elvárt mértékben megemelte.

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba és két évig marad érvényben úgy, hogy hatályon kívül helyezése nem érinti a jogsértés megállapításáról hozott határozatok miatti jogkövetkezmények végrehajtását.

Bankmentő csomag Autók BÉT - Napi események Devizakereskedőknek bérelemés elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság szankcionál Politikai közvélemény-kutatások Gyógyítás-finanszírozás makroadatok Vállalati jelentések Dmitrij Medvegyev forintárfolyam Külföldi lapvélemények Felmérések autóipar Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása Electro World fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac Zöld ügyek Gazdák és termelők fizetés Befektetési lehetőségek Mol Európai Unió Egyesült Államok ingatlanpiac munkaügyi Gazprom infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon