Világgazdaság

Csaba László: A kormány be van szorítva egy háromszögbe

Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: annyira be van szorítva a kormányzat a külső és az öröklött helyzet, valamint a saját döntései alkotta háromszögbe, hogy nagy léptékű átalakítások nem várhatók. Az egyetemi tanár beszélt arról is, hogy bár növekszik a gazdaság teljesítménye, az átlagember ezt egyelőre nem érzi.

A magyar gazdaság idén el fogja érni a 2,5 százalékos növekedést. Ez duplája a tavalyinak, vagyis akár hátra is dőlhetnénk, de a növekedés kevésbé érzékelhető: a belső piac bővülése elégtelen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László, aki hozzátette: ahhoz, hogy a közép- és családi vállalkozások felvirágozzanak és munkahelyeket teremtsenek, ez a növekedés nagyon kevés.

A közgazdász szerint kevés ahhoz is, hogy az átlagember ezt megérezze, de elég ahhoz, hogy megálljon a növekedése, és hogy politikailag ne legyenek feszültségek.

Lehet, hogy a reálteljesítmény jövőre elérheti a három százalékot, de ahhoz, hogy ennél is nagyobb legyen, nagyon erős változásokra lenne szükség az élet minden területén - hangsúlyozta a szakértő, aki kiemelte: gyorsan növekvő gazdasággal könnyebb adósságot törleszteni és fenntartani a pénzügyi egyensúlyt.

Csaba László úgy véli, "nagy a veszélye annak", hogy 2012-13 a pénzügyi egyensúly őrzésének jegyében telik majd, ez pedig nem fog kedvezni annak, hogy a kormány jelentősebb változtatásokba kezdjen.

A kormányzat annyira be van szorítva az öröklött és a külső helyzet, valamint a saját eddigi döntései alkotta háromszögbe, hogy nagy léptékű átalakításokra nem lehet számítani - jósolta a közgazdász.

növekedés gazdaság Csaba László InfoRádió