Világgazdaság

Molt és OMV a nyerő? - Így forgassuk pénzünket

A pesti tőzsdén túl alacsony a forgalom és kicsi a választék, így a nemzetközi piacokon érdemes részvénybefektetéseket keresniük az ügyfeleknek. A KBC egyebek között a Molt, az OMV-t és az Erstét is vételre ajánlja mostanában.

Az intézményi és vagyonos magánbefektetői kör után a lakossági szektor felé nyit a KBC Securities magyarországi fióktelepe – közölte Patrick Couttenier, a KBC Securities NV belgiumi igazgatója tegnap egy sajtótájékoztatón, amelyet annak apropóján tartottak, hogy a KBC Equitas július 1-jén beolvadt anyacégébe, a KBC Securitiesbe. Az összeolvadásnak köszönhetően tíz külföldi részvénypiac is megnyílik a cég ügyfelei számára, ez azért is jó, mert a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyre kevésbé elégíti ki az igényeket.

A BÉT forgalma júniusban 2004 októbere óta nem látott szintre süllyedt –mondta Tordai Péter, a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Ráadásul ez a forgalom is csupán három-négy nagyobb részvényre korlátozódik. A szűkös részvénypiaci választék miatt ha egy befektető defenzív portfóliót szeretne kialakítani, vagyis olyat, amely ellenáll a válságnak, nehéz dolga lenne. A blue-chipek mellé újabb vállalatok nem nagyon zárkóznak fel, örvendetes fejlemény viszont, hogy a kis és közepes kapitalizációjú szegmensben egyre nagyobb az élet, miután olyan ígéretes cégek jelentek meg a parketten, mint például az E-Star vagy a PannErgy. Ezek a társaságok azonban a teljes forgalmat egyelőre nem képesek fellendíteni.

Az sem biztató, hogy korábban a BÉT forgalma rendszerint követte az árfolyamok mozgását; ha magasan állt az index, a forgalom is nőtt, mostanában viszont a részvénypiac emelkedését nem követi a forgalom bővülése. A pesti tőzsdén az idén naponta nagyjából harmadával kisebb értékben születnek kötések, mint tavaly, a napi átlagos forgalom mindössze 15,6 milliárd forint. Ennek egyik oka a magánnyugdíjpénztárak eltűnése, a másik pedig az, hogy más alternatív platformok – például a deviza-piac – elcsábítják a spekuláns befektetőket. A világ többi tőzsdéjén is visszaesett egyébként a forgalom – mondta Tordai –, de sokkal kisebb mértékben, mint Magyarországon.

Ami a befektetési stratégiákat illeti, a KBC szerint a térségben a konvergenciasztorira már nem lehet építeni, és a szélesebben vett nemzetközi helyzet is bizonytalan. Az euróövezetben az adósságválság okoz gondot, az Egyesült Államokban az, hogy nincs már mozgástér monetáris enyhítésre. A részvénypiacok épp ezért gyengébben teljesíthetnek a következő időszakban, a globális kereslet visszaesése pedig a nyersanyagok árának emelkedését is megakaszthatja.

A KBC ezért a „biztonságos, menedékjellegű” eszközök vásárlását javasolja, valamint a dollár felülsúlyozását az euróval szemben. A hazai kötvénypiaccal kapcsolatban is alulsúlyozás az ajánlás, emellett a brókercég a forint erősödésére sem számít már. Ebben a negatív környezetben előtérbe kerülhetnek az olyan részvények, amelyek gyengülő környezetben is képesek erősek maradni. Az egyik ilyen a recesszióállónak számító McDonald’s, de az Ázsiában terjeszkedő Volkswagen is jó választás lehet.

Nem vinnék tőzsdére a K&H-t

A K&H Bank anyacége, a KBC magyar és cseh leánycégei részleges tőzsdére vitele helyett inkább lengyelországi érdekeltségeit adná el. A belga pénzügyi csoport az erről szóló terveit már el is küldte az Európai Bizottsághoz.

Lengyelországban a Kredyt Bankot és a Warta biztosítót adná el a KBC, ezek iránt potenciális vevők is érdeklődtek már – mondta a Reutersnek Jan Vanhevel vezérigazgató.

A legesélyesebb belföldi felvásárló a részben állami tulajdonban lévő PKO és az UniCredit érdekeltségébe tartozó Pekao. A külföldi piaci szereplők közül a francia BNP Paribas-t és a Société Générale-t, valamint a spanyol Santandert emlegetik a lehetséges kérők között.

Lengyelországban a Kredyt Bankot és a Warta biztosítót adná el a KBC, ezek iránt potenciális vevők is érdeklődtek már – mondta a Reutersnek Jan Vanhevel vezérigazgató.

A legesélyesebb belföldi felvásárló a részben állami tulajdonban lévő PKO és az UniCredit érdekeltségébe tartozó Pekao. A külföldi piaci szereplők közül a francia BNP Paribas-t és a Société Générale-t, valamint a spanyol Santandert emlegetik a lehetséges kérők között. -->

portfólió bét KBC Securities elemző