Világgazdaság

Nyomtatóból is használtat

Több nyomot is hagyott a válság az irodatechnikai berendezések hazai piacán.

Egyfelől mind az értékesített darabszám, mind a gyártók ebből származó bevétele az elmúlt három évben jelentősen visszaesett. Az IDC piackutató kimutatása szerint ez év első negyedére vonatkozóan a három esztendővel korábbi eladásokhoz képest darabszámban még mindig 24 százalékos visszaesés figyelhető meg, ez mintegy harmadával kevesebb bevételt hozott a márkák hazai képviselőinek. Másfelől az elmúlt évek válságának egy speciális – jellemzően kelet-európai – hozadékaként megjelentek a Nyugat-Európában leselejtezett és felújított nyomtatók, fénymásolók, de terjednek az újratöltött kellékanyagok is – mondja Miskei Gábor, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese. Ez utóbbiak tapasztalataik szerint már az állami szektorban is megjelentek.

Az elmúlt három évet vizsgálva azonban már kedvező jelek is látszanak a piacon, amely lassan elindult a stabilizálódás útján. A nyomtató- és multifunkciós berendezések (MFP) teljes piaca 2009–10-ben darabszámban 13, a bevételt tekintve pedig 0,2 százalékkal nőtt.
Ezzel együtt a krízisre vezethető vissza az is, hogy az irodai dokumentumkezelő berendezések piacának a minőségét jelző egyfunkciós-multifunkciós nyomtatói arány, illetve a fekete-fehér és színes nyomatok aránya Magyarországon továbbra sem tudta megközelíteni az uniós átlagokat – mondja Lipták Zalán, a Xerox Magyarország szolgáltatási üzletágának a vezetője.

A HP tapasztalatai szerint a maximum tucatnyi nyomtatót használó kis és közepes cégeknél még egyáltalán nem jellemző a külső üzemeltetés. Itt egyértelmű trend a gazdaságosság felismerése – a forint/oldal paraméter, a jó szervizháttér és a garanciális feltételek. Érdekes, hogy a környezettudatosság csak szavakban jelenik meg, a hazai kkv-k nem szívesen fizetnének felárat a környezetbarát nyomtatókért. A nagyvállalatok körében egyértelmű trend bontakozott ki az elmúlt években. Egyre több nagy cég dönt a klasszikus kiszervezés mellett.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Xerox HP nyomtató