Világgazdaság

A németek kétharmada elutasítja az EU-mentést

A német polgárok nagy többsége kevéssé bízik abban, hogy a politika képes az euróválság leküzdésére. Ez tűnik ki az ARD közvéleménykutató intézetének minapi felméréséből, amelyet a Handelsblatt is ismertetett.

Eszerint a megkérdezett német polgárok 74 százaléka azt tartja, hogy végeredményben a pénzpiacok döntenek az euró jövőjéről, nem pedig a politika. Kétharmaduk szerint a német szövetségi kormány elvesztette az áttekintést a válság kapcsán. A megkérdezett németek 80 százaléka meg van győződve arról, hogy "az euró- és az adósságválság legrosszabb része még előttünk van".

És bár a polgárok többsége (64 százalék) egy fokozott európai együttműködés mellett szállt síkra, 33 százalékuk úgy véli, hogy az európai országoknak ismét erőteljesebben kellene egyedül cselekedniük, és kevesebb közös döntést hozniuk. A megkérdezettek kétharmada (66 százalék) pedig azon a véleményen van, hogy a Bundestagnak el kellene utasítania a bővített euró mentőcsomagot, és csak 30 százaléka támogatja annak jóváhagyását.

A lakosság az esetleges eurókötvények bevezetését illetően is szkeptikusak. A megkérdezetteknek csak 35 százaléka véli úgy, hogy Németországnak részt kellene vállalnia ilyen kötvényekben, 55 százaléka nem osztja ezt a véleményt. A Handelsblatt szerint legalább e tekintetben Merkel kancellár maga mögött tudja a német polgárok többségét. Ugyanis tegnap ismételten egyértelmű nemet mondott az eurókötvényekre. A portugál miniszterelnökkel való találkozója után a kancellár hangsúlyozta, hogy az adósságok közössé tétele hamis válasz a problémákra.


 

Németország Autók BÉT - Napi események NAV Pénzügyi és gazdasági válság Lakossági energia és üzemanyagárak eurókötvény turizmus mentőcsomag makroadatok IMF orosz-ukrán gázvita forintárfolyam Oroszország autóipar Hitelek: lakás A második Orbán-kormány német energetika autó adósságválságA második Orbán-kormány Simor András A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek RSM DTM Hungary Zrt. A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac WikiLeaks utazás Európai Unió Fővárosi ügyek José Manuel Barroso ingatlanpiac Oszkó Péter tömegközlekedés