Világgazdaság

Orbán: Minden, a miénktől eltérő politika a szakadék felé vezet

Orbán Viktor a Metropolnak adott interjújában elmondta: 2012-ben a „Start-munka” programban résztvevők számát 2-300 ezerre viszik fel. Ma közel 600 ezer ember kap jövedelempótló támogatást, nekik kínál majd a kormány fizetéssel járó Start-munkát. Jövőre qarra is vállalkozik a kormány, hogy kiterjessze a munkát és családokat támogató adórendszert – nyilatkozta a miniszterelnök. Az egykulcsos adó „valószínűleg” kétharmados törvény lesz.

Arra a kérdésre, hogy az egykulcsos kétharmados lesz-e Orbán Viktor azt válaszolta: „Valószínűleg igen”. Hozzátette: minden olyan szabály ide kerül be, amely képes megakadályozni az államadósság újratermelődését.

„Fontos, hogy világossá tegyük: Magyarország immár egy kiszámítható, stabil ország. Mindenki biztosra veheti, hogy az államadósságot leszorítjuk, és nem fogjuk megengedni, hogy újra megnőjön. Ezért össze kell hangolni minden olyan elemét a közpénzügyi rendszernek, amely ebből a szempontból fontos. Ilyen az önkormányzati, a nyugdíj-, az egészségügyi rendszer, a költségvetés, de ilyen az adórendszer is. A gazdaságot stabilizálni kell, mert az előttünk álló időszakban az európai gazdaságot újabb és újabb válsághullámok fogják érni” – mondta a miniszterelnök a Metropolnak.

„Természetesen. Azonban használjuk inkább a Start-munka kifejezést!” – válaszolt arra a kérdésre, hogy a közmunkaprogramok részei-e a tervezett 1 millió új munkahelynek. „Ez ugyanis nem a végállomás a munkanélküliek számára, hanem a kiindulás: innen tudnak majd tovább lépni. Megindítottunk nyolc kísérleti programot, a legsikeresebbet januártól tömegesíteni fogjuk. Így 2012-ben a Start-munkában foglalkoztatottak számát fel fogjuk vinni 200 és 300 ezer fő közé” – magyarázta Orbán. Hozzátette, aki ma jövedelempótló támogatást kap, a segély helyett a segélynél magasabb fizetéssel járó Start-munkát adjunk. Ma 595 ezer ember kap 28 500 forint jövedelempótló támogatást. Nekik kínálunk majd nettó 48 ezres fizetéssel járó Start-munkát.

"Az elmúlt évben arra vállalkoztunk, hogy megteremtjük a közteherviselés igazságosabb alapjait, és ezért bevontuk az adózásba a bankokat és a multicégeket is. Arra is vállalkoztunk, hogy megmentjük az összeomlástól a nyugdíjrendszert és megszüntetjük a nyugdíjtőzsdét, hogy akinek állami nyugdíja van, nyugodtan aludhasson, hiszen azt biztosan meg fogja kapni" - vélekedett. Hozzátette, az elmúlt év vállalása volt az adórendszer arányossá, egyszerűvé tétele is. Az országot többek között a bonyolult progresszív adózás tette tönkre, mert munka-, család- és vállalkozásellenes volt.  

Arra vállalkozik a kormány jövőre, hogy megsegítse a devizahiteleseket. „Aztán arra, hogy kiteljesítsük a munkát és a családokat támogató adórendszert, és bezárjuk az adóelkerülést lehetővé tevő kiskapukat” – közölte Orbán. Elmondta, kivezetik az szuperbruttósítását, „Magyarország jövőjének záloga a munkaalapú gazdaság kialakítása”.

„Az egészségügyi kasszába befolyó pénzeket össze kell hangolni a kimenő összegekkel. Semmilyen pazarlás nem fogadható el, semmilyen ésszerűtlen dolog – párhuzamosság, felesleges költések, rossz szervezés – nem maradhat a rendszerben. Az elmúlt egy évben elért eredmények bizakodásra adnak okot, de még rengeteget kell dolgoznunk. Irányváltásról pedig nem szabad gondolkodni, hiszen minden más politika a görög útra vinne minket, a szakadék felé” – vélekedett a miniszterelnök.

közmunka Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság Medicina miniszterelnök OTP adórendszer makroadatok IMF forintárfolyam Orbán Viktor autóipar egykulcsos adóA munka világa Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó Adósságválság az EU-ban makromutatók kormány Részvénypiacok közmunkaprogram Google Inc. fogyasztási cikkek nyugdíjrendszer A munka világa Deviza- és árupiac Wall Street Európai Unió kgfb infokommunikáció tömegközlekedés