Világgazdaság

3,6 százalékkal drágábban vásárolunk, mint tavaly

Szeptemberben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak és 3,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok teljesen megegyeztek az augusztusról közölt számokkal.

Az elemzők 3,5-4,0 százalék közötti éves inflációt vártak. Az idén az első kilenc hónapban átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

„A várakozásoknál kedvezőbben alakult az szeptemberben, mivel az előző hónaphoz hasonlóan 3,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek az árak, ami a szezonális élelmiszeráraknak, és az üdülési szolgáltatások szezonális árcsökkenésének köszönhető” – írta elemzésében Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„A következő hónapokban ellentétes hatások érik a fogyasztói árakat. A belső kereslet hiánya továbbra is enyhítheti az inflációt, az élelmiszerárak növekedési üteme pedig a tavaly év végi magas bázis miatt jelentősen mérséklődni fog. Ezzel szemben a gázár kompenzáció megszűnése, a népegészségügyi termékadó bevezetése, valamint a jövedéki adók emelése felfelé hatnak az inflációra” – vélekedett a közgazdász.

„Az év végéig 3,6-3,8 százalék között ingadozhat az infláció, az éves átlag 3,8 százalék lehet. A jövő év elején jelentős emelkedést okoz az áfa felső kulcsának emelése, bár feltehetően nem kerül teljesen át a fogyasztói árindexbe. Így 2012 elején 5 százalék közelébe ugorhat az infláció, azonban az év során fokozatosan enyhülhet, így a jövő évi átlagos infláció 4,4 százalék lehet” – emelte ki Suppan.

Az elemző szerint ezen hatások kiesésével 2013 elején elérhetővé válhat a 3 százalék inflációs cél elérése, 2013 első felében akár tartósan 3 százalék alatt maradhat az infláció. Úgy látja, ennek ellenére az MNB továbbra sem csökkentheti az alapkamatot, elsősorban a pénzügyi stabilitási kockázatok miatt, másodsorban amiatt, hogy megvárja a jövő évi adóemelések esetleges másodkörös hatását az inflációs várakozások alakulásában.

A maginfláció szeptemberben az augusztusival egyezően 0,1 százalék volt, 12 havi összehasonlításban 3,0 százalékkal emelkedett az augusztusi 3,1 százalék után. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi árindex 3,9 százalék volt, az egyhavi 0,1 százalékkal csökkent.

A fogyasztói árak augusztusban 0,1 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Tavaly szeptemberben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak és 3,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF kosár makroadatok OPEC Cégjog Audi Raiffeisen maginflációRészvénypiacok forintárfolyam Orbán Viktor Nouriel Roubini Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin A második Orbán-kormány infláció energetika A KSH jelenti Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok fogyasztói ár Sony CB Richard Ellis fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Wall Street Szakszervezet - Érdekképviselet Európai Unió Vaskerék nyugdíjas José Manuel Barroso biztosítás Egészségügy - Gyógyítás Oszkó Péter