Világgazdaság

Lemarad az OTP, most jön a nagy teszt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,64 pontos emelkedéssel, 16.942,22 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,75 százalékkal erősödött. Az elemzők többségükben pozitív nyitást várnak a hazai piacon, a nagy kérdés az, áttöri-e az ellenállási szintet az OTP.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője a nemzetközi hangulat alapján pozitív nyitásra számít a BÉT-en, de kérdés, hogy az OTP át tudja-e törni a háromhetes mozgó átlagát, a 3 250 forintot.

Ha a bankpapír efölé "küzdi magát", akkor emelkedhet tovább. A keddi eseményekben meghatározó lesz egyrészt az, hogy - az euróövezet országai közül utolsóként - a szlovák parlament szavaz az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítéséről és az, hogy miként fogadja a piac a görög hathónapos állampapírok kibocsátását - fejtette ki.

Megjegyezte, hogy hónapok óta a trend lefele mutat, most ennek a "tetején toporogva" várja a piac a pozitív híreket. Az emelkedés törékeny, egy rossz hír is kettétörheti - figyelmeztet Sőre Balázs. A szakértő szerint ha felfelé indul a piac, az emelkedő folyamat érintheti a magyar vezető részvényeket és a "lemaradó" OTP-t is.

Somi András, a KBC Securities elemzője szerint a határidős indexek alapján az előző napi záróár környékén nyithatnak a piacok. A szlovák szavazás hozhat némi bizonytalanságot a piacra, mivel még mindig politikai csatározás folyik a döntés körül. Ugyanakkor a piacok bíznak abban, hogy a vezetők stabilabbá tudják tenni a bankszektort. Az európai uniós politikusok a G-20-as találkozóra szeretnének elkészülni a tervezettel.

Az elemző emlékeztet arra, hogy kedden hivatalosan megkezdődik a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon. A piaczárás után a hagyományokhoz híven elsőként az Alcoa publikálja majd az előző negyedéves teljesítményét.

 

 

Autók BÉT - Napi események gyorsjelentésElemzői vélemények elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás EKB OTP Gyógyítás-finanszírozás orosz-ukrán gázvita Vállalati jelentések Külföldi lapvélemények Felmérések autóipar Jean-Claude Juncker Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek oktatás autó Soros György repülés Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása BUX bét fogyasztási cikkek Sony fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek Szakszervezet - Érdekképviselet Magyar Posta Zrt. Befektetési lehetőségek Európai Unió MVM Egyesült Államok martonyi jános José Manuel Barroso ingatlanpiac árfolyam Fitch MÁV elemző infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Jean-Claude Trichet Oszkó Péter