Világgazdaság

Mi történt? - Öt hónapos mélyponton a frank az euróval szemben

Az elmúlt napokhoz képest stabil szinten, 296,50 alatt indul a mai kereskedés, pozitív hírek érkezése esetén esély mutatkozik a 295-ös támasz áttörésére is, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Régiós összehasonlításban a forint ismét kis mértékben felülteljesíti a térségbeli devizákat, a korona és a zloty moderáltabban erősödget, illetve stagnál. A erősödésben nagy szerepe volt az EKB sajtótájékoztatónak, a 17-ek jegybankjának intézkedései nyugtatólag hatnak a devizapiacokon, egyelőre legalábbis. Az amerikai tőzsdeindexek szép eredménnyel zártak, ma reggel az ázsiai részvényindexek is növekedést mutatnak, Európa is „pluszosan” nyit, ami némi kockázatvállalási hajlandóságra engedhet következtetni a devizapiacokon – hangsúlyozza Karsai Péter.

Kamatcsökkentés helyett a likviditásbővítő intézkedések mellett tette le a voksot az EKB. Ismét korlátlan likviditást nyújt a központi bank az európai pénzintézeteknek 12 hónapra, novembertől ismét az elsődleges, illetve másodlagos kötvénypiacra is belép az ECB, mint vásárló,(40 milliárd euró értékben lesz képes az EKB interveniálni szükség esetén), valamint 2012 első felében 3 havi tendereket fog kiírni.

„Az elemzői reakciók alapján mindezektől függetlenül az vetítik előre, hogy még ebben a negyedévben számítani lehet kamatcsökkentésre, de ez már (részben) Mario Draghi feladata lesz” – írja az elemző.

Ma délután az USA-ra figyelnek a kereskedők, a és az agrárszektoron kívüli foglalkoztatottság alakulása lesz napirenden. Nagy szórást mutatnak az elemzői előrejelzések, ötvenezres csökkenéstől az ötvenötezres növekedésig, az a valószínű, hogy e kettő között lehet majd az eredmény. Az amerikai adatpublikáció után ismét az európai adósságválság lesz a figyelem középpontjában, vasárnap Sarkozy-Merkel találkozó lesz immár sokadszor, ahol komolyabban szóba kerülhet a görög csőd kérdése. A viszonylag jó hangulat hatására 1,3450-ig emelkedett az euró/dollár árfolyama, így 220 alá került az dollár/forint kurzusa – emelte ki.

„1,24 közelében, öt havi csúcson az euró/frank árfolyama. A viszonylag magas árfolyamot két tényező emelheti még inkább felfelé: a kockázatvállalási hajlandóság további növekedése, és a várakozás, hogy magasabbra emelheti az árfolyamküszöböt az SNB. A frank/forint árfolyama újra 240 alatt tartózkodik” – zárja elemzését Karsai.

munkanélküliség CHF Vodafone Frank EKB dollár USA HUF snbDaimler euró árfolyam kamat