Világgazdaság

Könnyebb közbeszerzés

A január elsején hatályba lépő, keretjellegű új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletei készülnek, és azokat még novemberben megtárgyalja a kormány – közölte a nemzeti fejlesztési tárca államtitkára a Közbeszerzések Tanácsának (KT) konferenciáján.

Hegmanné Nemes Sára szerint a tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek közbeszerzésekből való kizárásában a magyar szabályok lesznek a legszigorúbbak az EU-ban. A hazai kkv-kra szabott speciális eljárást tartalmaz a törvény, megkönnyítve a tendereken történő indulásukat.
Gajdos Róbert, a KT elnöke az uniós és a magyar közbeszerzési rendszer azonos problémájának nevezte a kkv-k részajánlattételi lehetőségét, s a pénzügyi feltételek túlzott megkövetelését az ajánlattevőktől.

A szükségesnél ötször-hatszor több árbevételt követelnek Európában az ajánlatkérők az ajánlattevőktől – hangoztatta Klaus Wiedner. Az Európai Bizottság bürokratája szerint így hátrányba kerülnek a kisebb cégek. Felvetette: a cégek kaphatnának uniós közbeszerzési útlevelet, amely könnyítené a más országban való ajánlattételt.

KT közbeszerzés Közbeszerzések Tanácsa kkv