Világgazdaság

Óriási veszteség a bankoknál

A legutolsó negyedévben 84 milliárd forintos veszteséget értek el a bankok, az év egészére is szinte borítékolható a negatív eredmény. A hitelintézetek közül egyre többen kényszerülnek arra, hogy a tÕkéjükbÕl finanszírozzák a mínuszt, ami a hitelezés csökkenéséhez vezethet.

Súlyos veszteséggel zárták a bankok a harmadik negyedévet – ez derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tegnap közzétett adataiból. A részvénytársasági formában mÛködÕ hitelintézetek adózás utáni vesztesége az elÕzÕ negyedévben meghaladta a 84 milliárd forintot még annak ellenére is, hogy az OTP múlt héten közzétett beszámolója szerint 28,5 milliárd forintos profittal zárta a július–szeptember közötti idÕszakot. Az év elsÕ kilenc hónapjában a szektorszintÛ összesített eredmény még pozitív, több mint 56 milliárd forint volt a bankok profitja, de ez is fÕleg csak az OTP átlag fölötti nyereségességének köszönhetÕ. A nyolc legnagyobb piaci szereplÕ közül pedig – az eddig ismert adatok alapján – legalább négy veszteséget produkált az elsÕ kilenc hónapban.

A felügyelet is kiemeli elemzésében, hogy a szektor szereplÕinek eredményeiben egyre nagyobbak a különbségek, a veszteséges bankok száma emelkedik. Az elsÕ kilenc hónap után 35-bÕl 22 bank eredménye volt pozitív, de pusztán a harmadik negyedév számait nézve már csak 18 maradt nyereséges.

Ami még aggasztóbb, hogy az adatok szerint a bankok egy része már az eredménytartalékait is kimerítette, és a tÕkéjébÕl finanszírozza a deficitet. Erre utal, hogy a hitelintézetek szavatolótÕkéje is több mint 76 milliárd forinttal csökkent a negyedév során, ennek következményeként a szektorszintÛ tÕkemegfelelési mutató is nagyot zuhant: a június végén még 13,77 százalékos adat októberre 12,71 százalékra süllyedt. Ez viszonylag magas érték, hiszen a jogszabályok 8 százalékban határozták meg a mutató minimális értékét, de a szektorban nagyok az eltérések. Az OTP 18,4 százalékos tÕkemegfelelési mutatója nemzetközi szinten is kiemelkedÕen magasnak számít. „Ha a vezetÕ hazai hitelintézet tÕkemegfelelési mutatóját nem vesszük figyelembe, a szektorszintÛ átlagos adat 10 százalék körül lehet” – mondja Marsi Erika, a BankárképzÕ igazgatósági alelnöke.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Praktiker Kft. BÉT - Napi események turizmus Moody's makroadatok Költségvetés 2012-2013 Ford forintárfolyam Suzuki Bank Hitelek: lakás A második Orbán-kormány GKI General Motors energetika autó A KSH jelenti tartalék Adósságválság az EU-ban makromutatók veszteség fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa tőkemegfelelésRészvénypiacok Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Európai Unió Facebook ingatlanpiac OECD Gazprom kgfb tömegközlekedés