Világgazdaság

Die Presse: A Fidesz az EU és az IMF elleni "szabadságharcról" beszél

A magyarországi antiszemitizmusról és a Fidesz politikájáról közölt vendégkommentárt a Die Presse című osztrák napilap.

A Die Presse című konzervatív osztrák napilapban megjelent vendégkommentárjában Karl Pfeifer, a Hetek című hetilap bécsi tudósítója azt írta: mindeddig nehezen volt elképzelhető, hogy az EU-ban parlamenti képviselők nyilvánosan felmelegítsenek rituális gyilkosságról szóló legendákat, de pontosan ez történt a múlt kedden Baráth Zsolt jobbikos képviselő parlamenti felszólalásával.

A szerző véleménye szerint Magyarországon az antiszemitizmus ismét politikai eszköz lett, amit "az egyik párt nyíltan és kifejezetten használ". Értékelése szerint a Fidesz "csak fél szívvel" határolódik el az antiszemitizmustól. A Fidesz úgy gondolja - írta a vendégkommentátor -, a Jobbikhoz pártolt szavazóit csak úgy szerezheti vissza, "ha teljesíti a Jobbik követeléseit". Ennek alátámasztására a nemzeti összetartozás napjának bevezetését és Károlyi Mihály szobrának elszállítását említette példaként. 

A Fidesz - írta a Die Presse szerzője - a Jobbik támogatásával az EU és az IMF elleni "szabadságharcról" beszél. Ezzel egyidejűleg az illetékesek erősködnek, hogy teljesíteni szeretnék az EU és az IMF feltételeit, mégis vonakodnak módosítani a legtöbb, az EU által kifogásolt törvényt. "Ez veszélyes politika, főként egy olyan országban, ahol a lakosság többségének életkörülményei két év Fidesz-kormányzás alatt gyorsan romlottak" - vélekedett Pfeifer.

IMF Die Presse EU Jobbik Fidesz