Világgazdaság

Gyenge maradt a piac, de nem Schmitt lemondása miatt

A magyar piac gyenge maradt, és ez nem a köztársasági elnök lemondásának köszönhető, hanem inkább Magyarország és az EU elhúzódó vitájának – vélik az Erste Befektetési Zrt elemzői.

„Tegnap kisebb izgalmat okozott a piacon az a pletyka, hogy a német jegybank már nem fogja befogadni a perifériás országok kötvényeit hitelfedezetül. Így percek alatt nagyot zuhant a DAX, amelyet a többi index is követett. Persze hamarosan cáfolták a hírt, de ettől függetlenül a tengerentúli piacok nyitásáig óvatos pluszban voltak. Ahogy a vezető amerikai indexek egyre magasabbra kapaszkodtak, úgy szállt el a DAX, vagy az FTSE index is. A magyar piac viszont gyenge maradt, s ez nem a köztársasági elnök lemondásának, hanem inkább az elhúzódó uniós-magyar vitának köszönhető. Ugyanis úgy tűnik, hogy a válaszlevélben a magyar kormány olyan változtatásokat eszközölt, amelyek nem feltétlenül fogják az EU jóindulatát elnyerni. Ugyanakkor mind a két fél arra számít, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó hitelről. Továbbra is azt gondoljuk, hogy a BUX-nak ma emelkednie kellene, ideje lenne elrugaszkodni a 200 napos mozgóátlagról” – írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- A második negyedév első kereskedési napján jó hangulatban telt a kereskedés, a vezető tengerentúli mutatók zárásig folyamatosan emelkedtek (Dow 0,4 százalék, Nasdaq 0,91 százalék, S&P500 0,75 százalék).

- Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index várt feletti értéke segítette a piacokat a tegnapi kereskedésben. Az 53 pontos konszenzus helyett márciusban 53,4-re emelkedett az index az egy hónappal ezelőtti 52,4-es értékről.

- Az S&P500 legjobban teljesítő részvénye az Avon lett. Az árfolyam 17,3 százalékot rallyzott azt követően, hogy a Coty 10 milliárd forintos felvásárlási ajánlatot jelentett be. Az Avon visszautasította az ajánlatot.

- A tavaly tőzsdére lépett Groupon részvényei 17 százalékot estek a tegnapi kereskedésben, mert a társaság hétvégén bejelentette, hogy lefelé módosította a negyedik negyedéves eredményét.

- Ma 20 órakor publikálja a Fed a legutóbbi kamat meghatározó ülésének jegyzőkönyvét.

Olaj, arany:

- Fordult az olaj árfolyama, a múlt heti gyengülés után tegnap emelkedni tudott a kurzus. A 102 dolláros mélypontról fordult pozitív irányba az árfolyam, és sikerült 105 dollár fölé emelkednie zárásra. 2,1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést a WTI.

- Az arany eséssel indította a tegnapi kereskedést, majd napközben hirtelen irányt váltott az árfolyam, és pár dolláros emelkedést követően 1.678 dolláron zárta a napot.

Távol-Kelet:

- Vegyes hangulatban telt a kereskedés az ázsiai tőzsdéken, a japán piac eséssel zárt, Shanghai továbbra is zárva tart (Nikkei -0,59 százalék, Hang Seng 0,77 százalék).

- A feldolgozóiparon kívüli beszerzési menedzser index segítette az emelkedést, mert 57,3 pontról 58 pontra emelkedett márciusban a mutató.

- A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán az ausztrál jegybank, az alapkamat 4,25 százalék maradt.

- A Deutsche Bank elemzője szerint a dél-koreai autógyártók javuló számokat fognak publikálni az első negyedévben. A hírre 8 százalékot emelkedett a Kia, és több mint 5 százalékos a Hyundai.

Devizák:

- A forint mérsékelt erősödést mutatott tegnap. A 295-ös nyitást követően 293-ig süllyedt az árfolyam, majd zárásra 294-ig emelkedett. A reggeli órákban ismét a 295-ös ellenállást ostromolja a forint.

- Az EUR/USD 1,328-1,338 közötti sávban oldalazott a tegnapi kereskedés során, de a reggeli órákban sem láthattunk nagyobb mozgást. Az irány továbbra is felfelé mutat, ellenállást 1.349-nél találunk.

Határidős piacok:

- Mind az európai, mind az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Az Elgin gázmező kitörése nem veszélyezteti a Total osztalékfizetését, mondta a cég egy újságírónak. A beruházási terveken sem változtat a vállalat. A mezőn folyó munkálatok napi 1,5 millió dollárba kerülnek. Ez évi 500 millió dollárt jelent, amely részvényenként mintegy 17 cent, azaz a jelenlegi ár 0,4 százaléka.

- A Bayer ma közölte, hogy a Regorafenib nevű molekula sikeresen vette a harmadik klinikai kutatási fázist a gyomorrák kezelésében, s így a nem túl távoli jövőben nagy valószínűséggel piacra jöhet. Habár a már az elmúlt napokban emelkedett, szerintünk még tovább emelkedhet az árfolyam erre a pozitív hírre.

- A Daimler orosz teherautó gyártó partnere, a KamAZ 37 százalékkal, 13.500 darabra növelte termelését az idei első negyedévben.

- BASF: A Nomura szerint megállt a petrolkémiai termékek raktárkészleteinek leépítése, s így ezek a cégek akár 10 százalék fölötti eredménybővülést is mutathatnak.

- A BASF első negyedéves előtti eredményét 600 millió euróval növelheti a műtrágya gyár értékesítése, amelyet a cég 830 millió euróért adott el az EuroChem-nek.

- Folytatódik a Fiat vesszőfutása. Márciusban az olaszországi eladások 36 százalékkal, 35.900 darabra estek vissza. Az egész piac 27 százalékkal, 138.137 darabra csökkent, mondta el a Közlekedési Minisztérium.

- A Blackrock 5,7 százalékra növelte részesedését a Siemensben.

- A Siemens ma közölte, hogy 80,7 százalékra növelte részesedését a az IBSD nevű, minőségbiztosítási szoftvereket gyártó cégben. A tranzakció nem jelentős, hiszen a cég piaci kapitalizációja 43 millió euró!

- A nediobanca 2,4 euróra csökkentette a Commezbank célárfolyamát, de megtartotta neutrális ajánlását.

- Az ArceloMittal csökkenti árait és kitermelését Dél-Afrikában.

- Távozik posztjáról a BNP Paribas németországi vezetője.

Gazdasági hírek

- Tegnap délután lemondott köztársasági elnöki megbízatásáról Schmitt Pál. Az új köztársasági elnököt legkorábban három hét, legkésőbb két hónap múlva választhatják meg. A Fidesz kétharmados többségével vélhetően nem lesz gond a megválasztással.

- A múlt pénteken elküldött magyar válaszokra gyors reagálást ígért az EU. A három kérdés: (i) az adatvédelmi ombudsman függetlensége, (ii) a bírák nyugdíjkorhatára, és (iii) a jegybank függetlensége. Az első két kérdésben már a második fázisába lépett a kötelezettségszegési eljárás, míg a jegybank ügyében még az első fázisnál tart. A kormány kompromisszumkésznek mutatkozik, az új javaslat szerint a 62 éves nem csak a bírákra, hanem az ügyészekre és a közjegyzőkre is vonatkozna, de egyénileg kérelmezhető lenne a 70 éves korig történő meghosszabbítás. Módosításokat eszközölnek az adatvédelmi törvényen is, kérdés, hogy ez elég lesz-e az uniónak. Az EU abban bízik, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások.

S&P-500 makrogazdaság tőzsde DAX EU BUX gazdaság elemzés