Világgazdaság

Elemző: A forint toronymagasan vezet idén

A tegnapi, illetve mai szárnyalás a nemzetközi jó hangulat mellett egy egymilliárd eurós kínai hitelkeret-megállapodásból, illetve néhány egyéb komolyabb összegű szerződésből származhat – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (282,70 – 286,20): A hosszú hétvégén jól belevettek a forintba - tegnap, alacsony likviditás mellett 283,80-ig száguldott a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Ezen a szinten utoljára szeptember közepén kötöttek spot üzleteket a bankközi piacon. Hasonló mértékben esett a csődbiztosítási felárunk is az ünnepnap alatt: egy hajszállal 500 bázispont alatt zárt a referencia CDS-felárunk, ami tavaly októberi állapotnak felel meg.

A mai kereskedési nap további forintrallit eredményezhet, immár 283,50 alatti adásvételek is születtek. A tegnapi, illetve mai szárnyalás a nemzetközi jó hangulat mellett egy egymilliárd eurós kínai hitelkeret-megállapodásból, illetve néhány egyéb komolyabb összegű szerződésből származhat. A kínai együttműködés erősödésével 4 hónap elteltével a forint toronymagasan vezeti a Bloomberg hírügynökség által vezetett „25 feltörekvő deviza” összehasonlító táblázatot. Január óta a forint 10,85 százalékot erősödött az euróval szemben, míg a második helyezett lengyel zloty csupán 7,63 százalékkal erősebb a közös devizához képest. Az utolsó helyen az argentin peso áll - az ARS több mint 4,5 százalékot vesztett az értékéből az idei év során.

EUR/USD (1,3120 – 1,3220): Az Egyesült Államokban tegnap szép ISM-adatok kerültek napvilágra - az áprilisra vonatkozó hangulatindex 53,0 helyett 54,8 lett -, ami mindenképpen jó hír, de annyira azért mégsem, hogy a kockázatvállalás komolyabb teret nyerjen. Talán azért voltak óvatosabbak a kereskedők, mert ezen a pénteken adják közre a nonfarm payrolls adatokat, ami óvatosságra adhat okot.

A mai napon publikálják az ADP-foglalkoztatottsági adatokat, melyeket az NFP előhírnökeként tart számon a piac. Az EUR/USD árfolyama ennek megfelelően a pénteki szinthez hasonlóan 1,32 környékén járt reggel. Az eurózónás beszerzési menedzserindexek elég gyengére sikerültek, így a délelőtt folyamán az EUR/USD kurzusa 50 pontot esett (dollárerősödés). Ha pénteken az NFP számai a vártnál magasabbak lesznek (161 ezer helyett kb. 200 ezer), akkor elképzelhető korrekció 1,33 felé, feltételezve, hogy az ügyeletes hírforrás Spanyolországból nem érkeznek ezzel párhuzamosan negatív információk.

CHF/HUF (234,50 – 238,50): A forinterősödés a CHF/HUF árfolyamán is látványos, 235-236 körül ebben a devizapárban is október óta volt utoljára nem volt kötés. Az EUR/CHF keresztárfolyam továbbra is hibernált állapotban stagnál, 1,2020-nál.

forint CDS-felár Frank dollár NFP euró árfolyam