Világgazdaság

Kissé szűkült a mobiltelefonok globális piaca

A gyenge első negyedéves mobiltelefon-értékesítési adatok miatt lerontotta egész évre vonatkozó prognózisát a Gartner. A piackutató szakemberei most úgy számolnak, hogy 2012 egészében világszerte 1,9 milliárd maroktelefon találhat gazdára, ami 5,5 százalékos növekedést jelentene, míg az okostelefon-eladások 38 százalékkal ugorhatnak meg. A korábbi előrejelzés a teljes piacra 7, az okoskészülékek esetében 39 százalékos gyarapodást valószínűsített.

A Gartner azért vizsgálta felül prognózisát, mert legfrissebb adatai szerint az első negyedévben 2 százalékkal 419 millióra csökkent a globálisan értékesített mobilok száma. A piackutató elemzésében jelezte: a visszaesést az okozta, hogy a hagyományos készülékek piacán tapasztalt hanyatlást az okostelefonok iránti kereslet rohamos emelkedése sem tudta kompenzálni. Utóbbiból egyébként az esztendő első három hónapjában 45 százalékkal többet adtak el, mint 2011 hasonló időszakában.

A gyártók közül a legtöbb telefont a Gartner szerint is a Samsung értékesítette, ami azt jelenti, hogy újabb elemzés erősítette meg: trónfosztás történt a szektorban. A korábbi világelső, a Nokia piaci részesedése 19,8 százalékra csökkent, miközben a dél-koreai cég már az összes értékesítés több, mint 20 százalékát ellenőrzi. A harmadik legnagyobb gyártó az Apple, amely közel 8 százalékot hasít ki magának a piacból.

Az okostelefonok szegmensében mindeközben tovább erősödött az Androidos készülékek dominanciája. Az első negyedévben értékesített okosok közül százból 56-ot láttak el a Google operációs rendszerével. Ebben a rangsorban a második helyen továbbra is az Apple található az iOS-sal, miközben a Nokia Symbianja ezúttal is bukott: piaci részesedése, amely tavaly ilyenkor még 28 százalék volt, most 10 százalék alá esett. n VG

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Lakossági energia és üzemanyagárak Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések Felmérések autóipar Citigroup Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó Simor András A KSH jelenti repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac NATO Befektetési lehetőségek Európai Unió Facebook biztosítás MÁV infokommunikáció Adórendszer Magyarországon