BUX 39,331.33
+0.23%
BUMIX 3,707.69
-0.12%
CETOP20 1,801.38
-1.53%
OTP 8,390
-0.38%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-0.94%
-0.88%
+0.20%
ZWACK 18,550
0.00%
-0.55%
ANY 1,585
+0.96%
RABA 1,100
+0.46%
0.00%
+0.62%
0.00%
0.00%
+0.12%
-1.40%
-1.80%
0.00%
+1.61%
OTT1 149.2
0.00%
-2.70%
MOL 2,912
-0.21%
-1.28%
ALTEO 2,360
-0.42%
-2.63%
+1.13%
EHEP 1,030
-8.85%
0.00%
-0.76%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.74%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
-0.26%
0.00%
+2.46%
0.00%
+3.94%
-0.60%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,690
0.00%
0.00%
NAP 1,240
+0.16%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Világgazdaság

Visszaeshetett a magyar gazdaság

Az első negyedévben 0,4 százalékkal eshetett vissza a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest a Világgazdaság Online által megkérdezett 10 közgazdász mediánvéleménye alapján. Az elemzői előrejelzésekből számított átlag szerint ennél egy hajszállal jobb lehet a helyzet: 0,3 százalék körüli GDP-csökkenést szenvedhetett el Magyarország.

„A szökőnaphatás megdobja az első negyedévben a GDP-t” – mondta Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint ugyanakkor a növekedés vérszegény minden fronton. Az ipar gyakorlatilag stagnálást mutat, az pedig várható volt, hogy a kiskereskedelem átmegy a negatív tartományba, de nem esett nagyot – tette hozzá.

Az építőiparban nagy szakadást tapasztalhattunk februárban, de az a fagy miatt történt, és remélhetőleg márciusban ez korrigálódik. Növekedés nyilván nem volt az építőiparban, de a februári meredek visszaesés korrigálódhatott – vélekedett Suppan.

A külkereskedelmi adatokból az látszik, hogy lefékezte a magyar gazdaságot a külső kereslet lassulása. Ugyanakkor a külkereskedelmi szektor pozitívan járulhatott hozzá az első negyedéves növekedéshez – mondta Suppan. Hozzátette, az export volumene jobban növekedett, mint az importé.

Látványos növekedést láthattunk az ingatlan adás-vételekben az első negyedévben. Ez a felfutás persze a lakásépítést nem húzta magával, de az építések visszaesése csökken – emelte ki Suppan.

A közgazdász szerint mindezek alapján az idei első negyedévben éves szinten növekedhetett, de 2011 utolsó három hónapjához képest visszaeshetett a gazdaság. Az idei év egészét tekintve azonban optimista a TakarékBank vezető közgazdásza, és 0,3-0,5 százalékos gazdasági növekedést vár.

„Fokozatosan élénkülni fog a gazdaság az évben” – vetítette előre. Hozzátette, ellentmondásos képet kaphatunk az eurózóna gazdaságáról, de Németország, hazánk legnagyobb exportpiaca állja a sarat. Németországról is ellentmondásos képet kaphatunk, hiszen a beszerzési menedzser index visszaesik, de az Ifo-index jó teljesítményt mutat, ami szélesebb merítésű, mint a PMI – vélekedett.

Suppan szerint az eurózóna lassulása nem húzza le Magyarországot, hiszen Németország mellett fontos exportpiacunk Románia és Szlovákia növekedése ránk pozitív hatást gyakorol. Elmondta: a második negyedévben a Mercedes gyár beindulása is segít.

A Széll Kálmán-terv 2.0-ból fakadóan van egy kockázat, és az intézkedések visszafoghatják a belső keresletet. Ugyanakkor, a tervvel kikerülhetünk a túlzott deficiteljárásból, és így tartós maradhat a forint erősödése.

Az új intézkedések Suppan szerint „néhány száz forintos pluszterhet jelentenek a családoknak”, de a devizahitelesek több ezer forintot takaríthatnak meg havonta a forint erősödésén keresztül. A forint erősödése a benzinárakat is lefelé tolja, ami szintén segítheti a növekedést – tette hozzá.

A Raiffeisen Bank közgazdászai már nem ilyen optimisták. Véleményük szerint visszaesett a gazdaság az első negyedben éves összehasonlításban. A belföldi lakossági kereslet stagnál, a kormányzati kereslet is jelentősen visszaesik – mondta Keszeg Ádám. „A beruházási oldalon sem várható pozitívum” – tette hozzá. A Raiffeisen elemzői is úgy látják, hogy az év vége felé javulhat a helyzet, és meglátásuk szerint akkor már „pozitív számok is elképzelhetőek”.

Hitelösszeomlás jöhet

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere úgy látja, hogy stagnálás közelében lehet a gazdaság az első negyedben, ugyanakkor az év egészét tekintve recesszióba süllyedhet Magyarország.

Idén 0,5 százalékos visszaesés lehet, és az előrejelzést „lefelé mutató kockázatok” övezik. A banki hitelezés teljes lefagyása, egy „credit crunch” is lehetséges – vélekedett Bebesy. Az eurózóna válsága is kockázatot jelent a növekedésünkre, tette hozzá. Úgy tűnt, hogy Németország el tud szakadni a periférikus euróövezeti országoktól, de az áprilisi és májusi adatok azt mutatják, hogy már a németek is szenvednek – mutatott rá.

Még a második negyedben is visszaeshet a GDP

Kondrát Zsolt szerint jelentős kockázatot a mezőgazdaság jelenti a növekedés tekintetében, mert a szektor teljesítményéről még nincs adat. Az MKB Bank vezető közgazdásza úgy látja, hogy az eddig megismert adatok azt mutatják, hogy visszaeshetett a gazdaság. „Még a második negyedévben is mínuszos lehet a GDP-adat, de a második félévben már kis pluszban lehet a gazdaság” – tette hozzá.

Romlott az eurózóna megítélés, a beszerzési menedzser indexek is kedvezőtlenül alakultak, magyarázza Kondrát. „Elhúzódhat a recesszió az eurózónában” – jegyezte meg.

Hasonlóan látja Eppich Győző. „Az első negyedévben Európa-szerte az összes fontosabb konjunktúra indikátor lassulást mutatott, ami a magyar exportszektort is negatívan érintette” – mondta az OTP közgazdásza. Hozzátette, továbbá a tavalyi évben jelentős növekedési hozzájárulást biztosító mezőgazdasági GDP is év/év alapon csökkenést mutathat.

Jobbágy Sándor szerint sem tudott növekedni a gazdaság az első negyedévben. A CIB Bank közgazdásza elsősorban a tavalyinál gyengébb ipari termelési adatokra hívta fel a figyelmet, ami azért problémás, mert az ipari export a fő húzóereje a növekedésnek.

Óvatosak a háztartások

Változatlanul érvényes a belső keresleti viszonyok gyengesége, és az államháztartás részéről is negatív a keresleti hatás – mondta el Jobbágy Sándor. A háztartások részéről nyomasztó adósságtörlesztési kötelezettség már a válság elejétől fogva meghatározó. Az óvatosságot a már életbe lépett és a tervezett adóváltoztatások is indokolják, így a fogyasztás fellendülése nem valószínű – magyarázta az elemző. Aki tud, az biztonsági tartalékokat épít, jegyezte meg.

Az Európai Uniót szeptemberig kell meggyőznünk arról, hogy fenntartható pályán tudjuk tartani a költségvetést, hogy teljesen megkaphassuk kohéziós forrásokat – emlékeztetett Jobbágy Sándor. A közgazdász meglátása szerint emiatt a költségvetés szigorúbb pályára kényszerül, és évközben is adóváltoztatásokat hajtanak végre – utalt a telefonadó bevezetésére. „Ez is óvatosságra inti a fogyasztókat” – tette hozzá.

Jobbágy Sándor kiemelte: az EU pénteken közzétett legfrissebb előrejelzései Magyarországra vonatkozóan arra utalnak, hogy a Bizottság a költségvetési hiány mérséklésére tett intézkedéseket elegendőnek tekinti – az új brüsszeli előrejelzés 2,5 százalékos, illetve 2,9 százalékos költségvetési deficitet jelez előre 2012-re, illetve 2013-ra.

Elmondta, hogy a beruházásokkal kapcsolatban is gyengék a kilátások. „Akár az egész első félévben mínuszos lehet a GDP. Az ipari termelés talán a második félévben segíthet annyit, hogy beinduljon a fellendülés” – vélekedett. Jobbágy Sándor szerint azonban ezzel együtt is stagnálás közelében lehet a gazdaság idén.

Csak jövőre lehet némi növekedésre

„A kiskereskedelmi forgalom februárban már jelentősebb éves csökkenést mutatott, és az építőipar is elég csúnya képet festett februárban. A külkereskedelmi többlet ugyan továbbra is magas, de a tavalyi első negyedévben látott értékeket alulmúlta az év első három hónapjában, miközben az ipari termelés legutóbbi számai sem mutattak növekedést” – foglalta össze Árokszállási Zoltán

Az Erste Bank közgazdászai mindezek miatt úgy vélik, hogy az első negyedéves GDP valószínűleg némi csökkenést fog mutatni éves alapon a negyedik negyedévi 1,4 százalékos emelkedés után. „A második negyedévtől már segíteni fog a Mercedes gyár termelése, azonban véleményünk szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy az éves index újra a pozitív tartományba lendüljön” – tette hozzá Árokszállási.

Az Erste elemzője hangsúlyozta, hogy az idei év jelentős költségvetési szigorítása, a gyenge beruházási kereslet, a gyenge hitelezési aktivitás és az újra romlani látszó régiós és európai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek alapján idén összességében enyhe recesszió várható, és csak jövőre lehet némi növekedésre számítani.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek