Világgazdaság

Németország lesz az EU bűnbakja?

A német alkotmánybíróság zöld utat adott az ESM állandó mentőmechanizmus beindításának, az Asianomics elemzőház alapítója szerint pedig ezzel az ország azt kockáztatja, hogy Európa bűnbakjává válik.

"Angela Merkel nem veszi észre, hogy éppen most adott át egy biankó csekket Németország költségvetésének terhére" – idézi a CNBC Jim Walkert. Az Asianomics alapítója emlékeztet arra, hogy Németország az 500 milliárd eurós uniós mentőalap negyedét maga állja. A mai alkotmánybírósági döntés ugyan előírja, hogy minden további támogatást jóvá kell hagynia a Bundestagnak, ez azonban nem az elemző szerint nem fog sokat segíteni az államon.

Walker szerint Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke volt az egyetlen az EKB igazgatótanácsában, aki nemmel szavazott az újabb kötvényvásárlási programra és továbbra is ellenzi az akciót, ami szerinte pénznyomtatás és a bajba jutott tagállamok jogellenes megsegítése. Épp ezért ő lesz az egyetlen, akit nem hibáztatnak majd, amikor Németországot leminősítik – jósolja Walker.

Az elemző úgy látja, hogy Spanyolország nem fogja betartani a mentőcsomag fejében tett ígéreteit és Mario Draghi, az EKB elnöke pedig ígérete ellenére sem fogja elzárni a pénzcsapot büntetésként. Walker szerint Ben Bernanke, a Fed elnöke és Mario Draghi EKB-elnök "dumb és dumber", hiszen Bernanke saját szemével láthatta, milyen válságot okozhat az alacsony kamat, a laza monetáris politika, ennek ellenére támogatja azt. Draghi pedig még nála is butább, hiszen – így Walker – hisz a politikusok ígéreteinek.

Draghi Bundesbank Bernanke