Világgazdaság

Patai: Előbb-utóbb mindenkinek abba kell hagyni a bankárok szapulását

A bankárok helyzete megváltozott - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke „A stabil magyar bankrendszer aktuális kérdései” című előadásában.

A politikai elit visszavette az irányítást a pénzügyi elit felett, a szabályozási környezet szigorodott – mondta Patai Mihály, aki szerint nincs még egy olyan stabil bankrendszer Európában, mint a magyar. A válság éveiben erősödött a tőkehelyzete, és ez az óriási stabilitás egyetlen petákjába sem került a magyar adófizetőknek – fogalmazott a Bankszövetség elnöke, aki szerint a bankok nem tesznek szert extra profitra.

A magyar bankrendszer a külföldi forrásokat az anyabankokon keresztül hozta be, tradicionálisan likviditás importőrök vagyunk, a hitel/betét aránynak a további csökkenésére számítanunk kell. A magyar bankrendszer fő ereje az európai beágyazottság, és ezért nem került egy forintba sem az embereknek – szögezte le Patai Mihály.

Az elnök lassú növekedést prognosztizál a hitelezésben, hozzátéve, hogy a lakossági hitelezés már nem lesz olyan, mint volt. Mint mondta, az a család, aki megégette magát egy svájci frank hitellel, nem fog hitelt felvenni. Az a bank, amelyik szintén megégette magát, szintén óvatosabb lesz.

Az ingatlanfinanszírozás volt a legnagyobb szelete a bankrendszer tortájának. Magyarországon most az ingatlanciklus alján vagyunk. A szereplők megváltoztak, szigorodtak a kockázati feltételek. 10 éve 5-10 százalék saját erővel lehetett felépíteni egy bevásárlóközpontot, most 20-25 százalék alatt nem lehet.

Patai Mihály felidézte Vértes Andrásnak, GKI elnökének a Világgazdaságban megjelent tanulmányát, amely bemutatta, mennyivel növekedett az országkockázat és hogyan változott meg Magyarország hitelességének megítélése. Leszögezte: a multinacionális vállalatok nem vállalják azt a kockázatot, amit a magyarországi tevékenység jelent.

A bankrendszer üzleti lehetőségei csökkenni fognak, a politikai elitnek pedig meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy egy szerény nyereségű bankrendszerre szükség van. Előbb-utóbb mindenkinek abba kell hagyni a bankárok szapulását – fogalmazott Patai. Ugyanakkor hozzátette: sok jogos kritikát kaptak. „A híja szinte minden mozgást megakaszt” - zárta szavait Széchenyi gondolataival.

 

 

Patai Mihály makroadatok IMF forintárfolyam A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban makromutatók HP Részvénypiacok andor lászló A munka világa Deviza- és árupiac Befektetési lehetőségek bankszövetségRIM Auchan Magyarország Kft. martonyi jános