Világgazdaság

Brazíliában nem az Apple-é az iPhone

Nem használhatja az iPhone nevet Brazíliában az Apple az illetékes helyi hatóság szerdai döntése értelmében. A márkanevet ugyanis 2000-ben – hét évvel a kaliforniai társaság első okostelefonjának piacra dobása előtt – egy brazil elektronikai eszközöket gyártó cég, az elsősorban Gradiente márkájáról ismert IGB Eletrônica SA már levédette a dél-amerikai országban.

Az Apple azzal indokolta névhasználati kérelmét, hogy helyi konkurense a bejegyzést követően bő tíz évig egyáltalán nem dobott piacra iPhone néven terméket, a bíróságot azonban ez nem hatotta meg. Az IGB Eletrônica ugyanis legutóbb 2008-ban hosszabbította meg a névhasználati jogot 10 évre azzal a kitétellel, hogy öt esztendőn belül kijön egy iPhone nevet viselő készülékkel. Márpedig a brazil vállalat tavaly piacra dobta saját iPhone-ját, amin ráadásul – s ez az Apple számára külön bosszantó lehet – a nagy konkurens android operációs rendszer fut.

A hatóság döntése azért érintheti különösen érzékenyen az Apple-t, mert Brazília a régió leggyorsabban bővülő nemzeti piaca. Arról nem is beszélve, hogy az IGB Eletrônica árazása kifejezetten márkaromboló hatású, hiszen míg az Apple 1220 dollárért adja csúcsmobilját az országban, a brazil iPhone csak 304 dollárba kerül.

Tavaszi ülésszak - Vita sztrájk kutatás Bajnai Gordon turizmus forintárfolyam Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás autó repülés E.On fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa utazás Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek biztosítás ingatlanpiac bankadó Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon