Világgazdaság

Magyar igen a törököknek

Évi ötmilliárd dollárra akarja emelni Magyarország és Törökország a kölcsönös kereskedelmi forgalmat a mostani 1,7-ről. A török kormányfő mai budapesti látogatásásán a célt fogalmazták meg, az eszközöket eztuán keresik hozzá.

Mintegy lemásolva hétfői prágai látogatását, a török kormányfő Budapesten is elérte, hogy egy EU-tagállam ismét biztosítsa támogatását Törökország uniós csatlakozásához. Orbán Viktor ma úgy fogalmazott, miután Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel találkozott, hogy Magyarország támogatja Törökország európai uniós tagságra irányuló törekvéseit, és ezen az állásponton nem változtat az a tény sem, hogy ez az ügy nem mozdult előre az elmúlt évben sem.

Ankara azért keres nyílt támogatókat, mert korábban azt a cél tűzte ki maga elé, hogy 2013-ban lezárja a még nyitva lévő tárgyalási fejezeteket. Ezt Brüsszel nem támogatja, a török tagságnak pedig több ellenzője van, mint támogatója. Az unió közvéleményének 59 százaléka utasítja el egy 2006-os Eurobarometer-felmérés szerint a csatlakozást, az ellenzők között van Ausztria, Németország és Franciaország, mellette pedig Nagy-Britannia és például Románia. Az Orbán-kormány már 2010 októberében egyértelműen letette a voksot a török csatlakozás támogatása mellett. Számos török politika, közöttük a környezetvédelmi vagy a közbeszerzési egyelőre nem egyeztethető össze az uniós joganyaggal, az acquis-val.

Két éve Martonyi János egy török államminisztert fogadva azt is leszögezte, Magyarország javaslatokat tesz annak érdekében, hogy az EU Törökországgal szembeni vízumpolitikája a jelenleginél rugalmasabb és liberálisabb legyen. Ilyen lépésekről azóta nem érkeztek hírek, de ma Orbán Viktor kissé elnagyoltan úgy fogalmazott: célunk, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Törökországba. Valójában a közös uniós vízumpolitika miatt erre csak európai szinten és csak kölcsönös alapon van esély.

A magyar miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón jelezte, török tárgyalópartnerével azt a célt határozta meg, hogy a két ország kereskedelmi forgalmát 2015-re a 5 milliárd dollárra emeljék. Ez jelenleg 1,7 milliárd. Ezen ambiciózus cél teljesítéséért minden akadályt el fogunk hárítani a kereskedelmi kapcsolatok elől – tette hozzá.   

Recep Tayyip Erdogan a gazdasági együttműködés kiemelt területeinek nevezte az energetikai és a nukleáris kérdéseket. A Nabucco gázvezeték megvalósításában partner a két ország – magyarázta. Törökország tranzitország – mondta –, és kész minden támogatás megadására, de úgy tűnik, egyelőre nehézségekbe ütközik a projekt megvalósítása. Fontos lépéseket tesznek a jövőben azért is, hogy erősödjön az együttműködés a két ország között a nukleáris energia hasznosításának ügyében is – jelentette ki. Úgy látja, Magyarországnak nagy tapasztalata van ezen a területen, ezért segítséget nyújthat Törökországnak a szakemberek oktatásában.

VG-összeálítás-->

Autók Tavaszi ülésszak - Vita GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság turizmus makroadatok Járai Zsigmond Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések Orbán Viktor Felmérések Matolcsy György autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó Szijjártó Péter Törökország A KSH jelenti repülés makromutatók fogyasztási cikkek Cséfalvay Zoltán Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Szakszervezet - Érdekképviselet Európai Unió Fővárosi ügyek infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon