Világgazdaság

A kisebb bortermelők is bővíthetik piacaikat

Nő a legkisebb borászati vállalkozások aránya a takarékok kisvállalkozói ügyfélkörében. A családi pincészetek sokszor azért választják partnerként a hazai kisbankokat, mert a finanszírozáson és a hagyományos banki szolgáltatásokon túl a Takarékok segítenek abban is, hogy évente megméretethessék magukat és boraikat egy országos verseny keretében.

Szép számmal részesednek közepes és kisebb borászati vállalkozások a TakarékBank és a Takarékszövetkezeti Integráció mintegy 355 milliárd forint összegű kkv-hitelállományából. A dél-dunántúli borvidéken különösen jelentős partnerek a takarékok. A Hungária Takarék például Szekszárd és Villány térségéből, ismert neves borászatok partnereként több százmilliós összegű projektek megvalósítását is segíti. A pincészetek az ingatlanfejlesztéstől kezdve a forgóeszköz-finanszírozáson és a támogatások előfinanszírozásán át a gépberuházásokig szinte minden konstrukciót igénybe vesznek.

A kapcsolatokat erősíti a már 15. alkalommal az integráció és a központi bankja által megrendezett országos borverseny. Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy mintegy 120 pincészet több mint 280 mintával nevezett. A nemzetközi sztenderdek szerint felálló zsűri a díjak mellett részletes kritikát is ad a benyújtott bormintákról, így szakmai tanácsokkal segíti a minőség javítását. A családi bortermelők jelentkezésének ösztönzésére nemcsak palackos borral, hanem hordós mintákkal is lehet nevezni, amelynek aránya idén az összes mintán belül 26 százalékos volt, jóval több mint a korábbi években.

A kisebb családi pincékben rejlő lehetőséget bizonyítja, hogy az idén hárman is megkapták a legrangosabb díjat, a nagy aranyérmet. Egyre javul a beküldött borok minősége, ami a technológiai fejlesztéseknek és a szőlő mind jobb ismeretének köszönhető. Zilai szerint a díjak arra is inspirálhatják a kisebb bortermelőket, hogy bővítsék piacukat. Első állomás lehet a környékbeli vendéglátó, a továbblépéshez nagyobb termés- és bormennyiségre van szükség, amelyet többnyire csak más termelőkkel összefogva érhetnek el.

takarékok Zilai Zoltán Takarékszövetkezeti Integráció Takarékbank villány Szekszárd borászat pincészet Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.