Világgazdaság

MSZP: központilag szervezték a trafikmutyit, Fidesz: oszlassa fel magát az MSZP

Az MSZP szerint a nyilvánosságra került bizonyítékok alapján világossá vált, hogy a "trafikmutyi" nem egy elszigetelt korrupciós akció, azt a Fidesz központilag szervezte. Az LMP a "trafikkoncessziók kiosztásának magánérdek-hátterét vizsgáló bizottság" néven parlamenti testület felállítását kezdeményezi. A Fidesz szerint az MSZP-nek erkölcsi alapon fel kellene oszlatni magát.

„Mára egy hangfelvétel és egy levél is bizonyítja, hogy az állami dohánycég és a pályázatok ellenőrzésével megbízott minisztérium kiadta a dohányboltok üzemeltetésére jelentkezők névsorát, hogy azt politikai alapon osztályozhassák helyi fideszes vezetők” – hangoztatta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Lukács Zoltán szerint "kártyavárként omlottak össze a kormánypárti politikusok hazugságai" Szerinte korábban Horváth István szekszárdi polgármester, valamint Lázár János és Kósa Lajos is hazudott, amikor cáfolta a trafikokról történt politikai egyeztetéseket. A frakcióvezető-helyettes szerint a trafikok "aktivista hálózatként, logisztikai bázisként" működhetnek a Fidesznek a jövő évi választásokon.

Lukács Zoltán hangsúlyozta, ki kell deríteni, "meddig ér a trafikbotrány". Szerinte "mindenkinek világos lehet, hogy Orbán Viktor tudta nélkül ez nem történhetett meg". Rámutatott, az ügy kivizsgálása során kiderülhet az is, az ügyészség a törvényt, vagy a Fideszt képviseli. Amennyiben ugyanis az ügyészség a választási kampány előtt nem indít érdemi vádemeléseket a pályáztatás ügyében, hanem "névtelen senkiket gyanúsít súlytalan bűncselekményekkel", akkor "tényként kezelhetjük az eddigi gyanút", miszerint az ügyészség a "Fidesz pártirányítása alatt áll" - fejtette ki.

Az ellenzéki politikus a hvg.hu birtokába került hangfelvétel alapján további bűncselekmények gyanúját is felvetette, mivel a hallottakból szerinte az is kiderül, hogy a Fidesz vagy nyilvántartást készített a három évvel ezelőtti kopogtató cédulákról, vagy megőrizte azokat. Az MSZP minderre hivatkozva a nemzeti dohányboltokra kiírt pályázatok megsemmisítését, majd a kérdés újraszabályozását és új pályáztatást követel - tette hozzá Lukács Zoltán.

Az MSZP egy írásbeli kérdésben érdeklődött arról, hogy az ügyészség mit tett eddig trafikügyben, egyben jelezték, hogy ha nem, akkor levelüket vegyék feljelentésnek. Polt Péter legfőbb ügyész jelezte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség feljelentés kiegészítését rendelte el a trafikügyben. A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság koncessziós szerződéssel történő átengedéséről kiírt pályázatot érintő kérelmek ügyészi elbírálás alatt vannak, azt is mérlegelik, hogy a hatáskörükbe tartozik-e az ügy.

A Fidesz-frakció szerint az MSZP mint a központilag szervezett korrupció nagymestere ahelyett, hogy másokat rágalmazna, jobban tenné, ha erkölcsi alapon feloszlatná magát. A képviselőcsoport szerint a szocialisták azok, akik a központilag szervezett korrupció kimeríthetetlen tárházát csillogtatták meg kormányzásuk alatt, akik nokiás dobozokban, színlelt szerződésekben, ingatlanpanamákban, telekcserékben és offshore cégeken keresztül szivattyúzták ki a közpénzeket az országból" - áll a nagyobbik kormánypárt frakciójának közleményében. Mint írták, a szocialisták "készek voltak az alvilággal is lepaktálni egy választási győzelemért, és a titkosszolgálati jegyzőkönyvek szerint csúszópénzeket fogadtak el az alvilág vezérétől".

Az LMP a "trafikkoncessziók kiosztásának magánérdek-hátterét vizsgáló bizottság" néven parlamenti testület felállítását kezdeményezi – jelentette be Ertsey Katalin. A független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a bizottság létrehozásával nem a politikai elszámoltatás a céljuk, a testület feladata kifejezetten a tények megismerésére irányul. Reménye szerint összegyűlik az ehhez szükséges 78 aláírás, mert a tisztánlátás minden oldalnak, elsősorban a kormánypártoknak az érdeke. Ők ezzel tisztázhatják magukat a vádak alól, hogy csak "az kaphatott trafikot, aki rendes jobboldali embernek számít, és ezt a helyi fideszesek javasolták a központnak az állítások szerint" – mondta az ellenzéki politikus.

A bizottság három kérdésben vizsgálódna. Közülük az első: mely gazdasági szereplők,  magánszemélyek vettek részt a trafiktörvény, a jogszabály módosításai, végrehajtási rendelete, illetve a pályázati kiírás előkészítésében, továbbá a felsoroltakkal kik és milyen eredménnyel egyeztettek a kormány és a parlamenti frakciók részéről.
A bizottság azt is vizsgálná, kik és milyen tartalommal kaptak olyan, a nyilvánosságtól elzárt információkat és tájékoztatást, amelyek befolyásolhatták az előkészítési folyamatot. Végül azt is szeretnék kideríteni, hogy kik és kiknek a felhatalmazása alapján adtak ki politikusoknak pályázatokat még elbírálásuk előtt – tette hozzá az LMP képviselői csoportjának tagja.

A benyújtott koncessziós pályázatokban 430 pályázatban jelölték meg, hogy a pályázatot benyújtó személy tartósan munkanélküli vagy megváltozott munkaképességű, míg 88 esetben a pályázó tartósan munkanélküli és egyben megváltozott munkaképességű is  - közölte a fejlesztési miniszter egy írásbeli kérdésre. Németh Lászlóné közölte, hogy összesen 280 koncessziót nyert el olyan pályázó a nyertes 5145.ből, aki megváltozott munkaképességű, ebből 88 nyertes eddig munkanélküli is volt. nyertes pályázatok közül 501 esetben jelezte a pályázó, hogy már működő gazdasági társasági formában kívánja folytatni a koncessziós tevékenységet .A nyertesek közül 2597 esetében jelölte a pályázó, hogy újonnan létrejövő koncessziós társaság keretében kívánja a dohánykiskereskedelmi-tevékenységet folytatni.

Az MSZP egy írásbeli kérdésben érdeklődött arról, hogy az ügyészség mit tett eddig trafikügyben, egyben jelezték, hogy ha nem, akkor levelüket vegyék feljelentésnek. Polt Péter legfőbb ügyész jelezte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség feljelentés kiegészítését rendelte el a trafikügyben. A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság koncessziós szerződéssel történő átengedéséről kiírt pályázatot érintő kérelmek ügyészi elbírálás alatt vannak, azt is mérlegelik, hogy a hatáskörükbe tartozik-e az ügy.

LMP Kósa Lajos páláyzat Ertsey Katalin MSZP vizsgálóbizottság Lázár János Orbán Viktor trafik megváltozott munkaképességűek munkanélküli Lukács Zoltán Horváth István Fidesz szekszárdi polgármester Parlament trafikmutyi koncesszió