Világgazdaság

Orbán adóemelési bejelentése után brutális adóemelésről beszélt a Fidesz

Bajnai adót emelne a Fidesz szerint

A Fidesz szerint Bajnai Gordon kormányra kerülése után az ország adórendszere egyenlő lenne a brutális adóemeléssel, Európa egyik legalacsonyabb adókulcsának eltörlésével, amely akár kétmillió munkavállalót sújtana, sőt már a havi 112 ezer forintot keresőket is.

Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében reagált így a volt kormányfő Komáromban tett nyilatkozatára. Bajnai Gordon egy helyi szabadtéri fórumon elmondta , egy kormányváltás után az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség új adórendszert vezetne be, amelyben a szintjén havi 8-10 ezerrel maradna több az emberek zsebében.

A Fidesz szerint azonban, "ha a Bajnai Gordonon múlna, ugyanazt a veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitikát folytatná, mint korábban: a bankok és a multik helyett a magyar munkavállalók cipelnék egyedül a vállukon az ország terheit, a bérből és fizetésből élők pedig ismét lemondhatnának a fizetésük több mint feléről".

Bajnai Gordon programja szerint a munkavállalók fizetését nem 16 százalékos, hanem 25-48 százalékos adókulcs sújtaná - fogalmazott Zsigó Róbert, hozzátéve: Bajnai Gordon állításaival szemben ez nem egy kis réteg fizetését, hanem 1-2 millió munkavállaló bérét csökkentené radikálisan.

A Fidesz szóvivője hangsúlyozta: a Gyurcsány-Bajnai-kormány adórendszerével Magyarország és a magyar emberek tönkrementek, megduplázódott a és családok százezrei csak a napi túlélésért küzdöttek. Ezzel szemben ma Európa egyik legalacsonyabb adókulcsa van érvényben Magyarországon, a gyermekes munkavállalókat családi adókedvezmény segíti, és negyven éve nem látott alacsony inflációnak köszönhetően a fizetések tartják értéküket, sőt az fölött emelkednek - fejti ki Zsigó Róbert.

Orbán Viktor adót emelne

A Fidesz mindezt azután közölte, miután Orbán Viktor miniszterelnök adóemeléseket és új bevezetését lebegtette meg Brüsszelben szerdán délután.

Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, mondta Orbán Viktor.

"A kiadási oldal lefaragásával zároltunk a szakértők szerint 0,3 százaléknyi összeget. (...) Kilátásba helyeztük, hogy ha ez nem elegendő, akkor az egyszeri beruházásokat nem a költségvetési források terhére, hanem az állami terhére fogjuk megvalósítani, tehát az egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekkel fogjuk megoldani. A harmadik lépés, ha ez sem elegendő, akkor pedig hajlandóak vagyunk bizonyos fajta adókat megemelni" - mondta a miniszterelnök.

A vita arról zajlik, hogy elég-e a zárolás, vagy a másik kettőt is meg kell-e lépni. "Én a belső vitákban azt képviselem, hogy a másik kettőt is lépjük meg" – mondta Orbán

"Lehet hogy a zárolás nulla hárommal csökkenti a hiányunkat, így már kettő hét körül vagyunk, de miután láttunk már karón varjút, bántak már itt velünk úgy, hogy a matematikai szabályok mégsem voltak érvényesek, ezért (...) inkább menjünk tovább" - fogalmazott Orbán. Szerinte fel kell sorolni azokat az egyszeri kiadásokat, amelyeket egyszeri bevételekkel kell pótolni. Ehhez hozzáfűzte: "ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené".

Ami kimaradt a Varga-csomagból – Adóemelésekkel rontják a növekedést

Autók Bajnai Orbán Viktor autóipar A második Orbán-kormány RTL Klub Adósságválság az EU-ban adózás adó Varga Mihály Fővárosi ügyek adóemelés új adó