Világgazdaság

Hétfőtől hétszáz forinttal csökkenhet a havi víz- és csatornadíj

Havonta akár 700 forinttal is csökkenhet a víz- és csatornadíj egy átlagos- vízfogyasztású család esetében a júliustól életbelépő rezsicsökkentés következében. Hétfőtől 10 százalékkal olcsóbb lesz a propán-bután (PB) gáz, valamint feleződik a kéményseprő-ipari közszolgáltatási díj is. Orbán Viktor nemrég Brüsszelben közölte, októberben újabb 10 százalékkal csökken az áram és a földgáz ára.

Havonta akár 700 forinttal is csökkenhet a víz- és csatornadíj egy átlagos - havonta hat köbméter - vízfogyasztású család esetében a júliustól életbelépő 10 százalékos rezsicsökkentés következében - közölte a mintegy 270 ezer lakossági szerződéses kapcsolattal rendelkező Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt.

Július 1-je után kibocsátott számláikban a már csökkentett díjak és fizetendő összegek jelennek meg. A DRV Zrt. szerint annak érdekében, hogy a rezsicsökkentés általi megtakarítás valóban a felhasználónál realizálódjon, így például azzal, hogy a határidőre történő fizetéssel olyan többletköltségek megfizetésétől mentesülnek, melyek már 30 napos késedelmes fizetés esetén is - egy átlagos vízfelhasználású család - a tíz százalékos rezsicsökkentésből származó megtakarítását felemésztheti. Érdemes a fogyasztóknak bejelenteni a vízmérők június 30-i állását, mivel ez alapján tudják a július 1-je előtti és utáni időszak fogyasztásának díját meghatározni. A DRV a csökkenő árbevételt árbevételt költségoptimalizálással, illetve a működési terület bővítésével kompenzálja.

Hétfőtől 10 százalékkal olcsóbb lesz a propán-bután (PB) gáz, valamint feleződik a kéményseprő-ipari közszolgáltatási díj.A lakossági földgáz és a villamos energia árának 10 százalékos csökkentéséről májusban döntött a parlament, ez a törvény május 11-től hatályos.

A PB gáz árának 10 százalékos csökkentése viszont csak július 1-jén lép életbe. Ugyanekkortól feleződik a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 1 egységnyi munkaráfordításának az ellenértéke. A kémények ellenőrzésekor az egységnyi ráfordítás eddig 4 ezer forint volt, a módosítás után 2 ezer forint lesz. A kéményellenőrzés tartalma nem változik: az műszaki felülvizsgálatból, és az összekötő elemek ellenőrzéséből, tisztításából áll. Az átlagos munkaráfordítás nem több 1 egységnél.

Orbán Viktor Brüsszelben az EU-csúcson határozottan visszautasította vissza az energiaárak szabályozásának megszüntetésére, a rezsicsökkentés leállítására és visszacsinálására vonatkozó ajánlást. A kormányfő közölte, hogy októberben újabb 10 százalékkal csökken az áram és a földgáz ára.

A Fidesz kitart a rezsicsökkentés politikája mellett, és arra kéri a kormányt, hogy a baloldal és az nyomása ellenére is védje meg azt – közölte szombaton mondta a párt szóvivője Pécsen. Hoppál Péter szerint láthatóak azok a törekvések, amelyek az Európai Unióban és a magyar baloldalon is azt próbálják hangsúlyozni, hogy a rezsicsökkentés politikája rossz, és igyekeznek ebből az irányból visszafordítani Magyarországot.

miniszterelnök vízdíj PB gáz kémény villamos energia Orbán Viktor Hoppál Péter vízfogyasztás propán-bután gáz kéményseprés rezsicsökkentés Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. DRV csatornadíj Fidesz földgáz