Világgazdaság

Fejlesztés 1,7 millliárdból az egri várban

Megújul az egri vár, az állami tulajdonban lévő történelmi emlékhely fejlesztése pályázaton elnyert több mint 1,7 milliárd forintból valósul meg. Új, látogatókat vonzó programokat is terveznek.

Az egri polgármesteri hivatal médiareferense, Zentai László közleménye szerint a Dobó István Vármúzeum fenntartója, Eger képviseletében Habis László polgármester július 17-én írta alá a 217 millió forintos önerő biztosításáról szóló szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, majd július 19-én az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) 1,746 milliárd forintos támogatási szerződését is a közreműködő szervezet, a NORDA képviselőjével.

A közbeszerzési kiírást még júliusban megjelenteti a város. Ideális esetben novemberben köthetik meg a kivitelezésről szóló szerződést, az építkezés pedig főként jövőre zajlik majd - olvasható a közleményben. A médiareferens emlékeztetett: a beruházás keretében "rom-szerűen" helyreállítják a Szép-bástyát, felújítják a Törökkertet, a fegyvertár épületét, valamint a dézsmapincét, vizesblokkokat kap a Setét-kapu épülete, illetve kiépítik az északi és nyugati várfal körül a külső várfalsétányt is. Az említetteken túl a közművek teljes cseréjét is elvégzik a vár egész területén.

A turisztikai attrakciófejlesztés elemei között szerepel egyebek mellett egy múzeumi tanösvény kialakítása a várfalsétányon, "titkos, föld alatti" világ létesítése, valamint történelmi időutazások megszervezése is.

Eger Dobó István Vármúzeum Törökkert Észak-magyarországi Operatív Program Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vár NORDA ÉMOP fejlesztés