Világgazdaság

Hajrázott a hazai tőzsde

A két héttel ezelőtti mélyrepülés után magára talált a tőzsde. A kedvező nemzetközi hangulat a hazai börzére is átragadt, és sikerült a korábbi veszteség egy részét ledolgoznia a BUX indexnek

A BUX 18 282 pontnál érte el a mélypontot, ahonnan sikerült elrugaszkodnia a kurzusnak, de a június közepi 19 880 pontos maximumnál még jóval lejjebb van az árfolyam. A blue chip papírokkal kapcsolatban több piacmozgató hír is érkezett.

A Magyar Telekom a társaság számításai alapján további 5 milliárd forintos (20 milliárd forint helyett 25 milliárd forintot) távközlési adót fizet az idei évben. Ezzel összhangban a cég az idei EBITDA tervszámait a korábban jelzett 4-7 százalék közötti csökkenés helyett 9-12 százalékos visszaesésre módosította idén a tavalyi évhez viszonyítva.

Szintén rossz hír, hogy az Európai Bíróságon nem bukott el a francia telekommunikációs így csökkent az esélye annak, hogy az MTel az eddig befizetett összegeket visszakapja. A rossz hír ellenére nem zárt mínuszban a kurzus, és pénteken sikerült elindulna felfelé, ennek ellenére nagyobb emelkedési potenciál nem látszik a papírban.

A múlt héten az OTP is a figyelem középpontjába került. A kormány elvetette az önkormányzatoktól átvállalt hitelekre kivetni szándékozott 7 százalékos adó ötletét, viszont helyette a január és április között beszedett tranzakciós illetékre vetnek ki adót, melynek mértéke 208 százalék. Ez mintegy 75 milliárd forintos bevételt jelent a költségvetésnek a korábbi tervek szerinti 40 milliárddal szemben. Az OTP esetében 6 milliárdról 16 milliárd forintra nő a teher, de a hír érdemben nem befolyásolta negatívan a bankpapír kurzusát, és folytatódott a hét elején kezdődő emelkedés. Az árfolyam betöltötte a 4 710 – 4 736 forint közötti rést, így folytatódhat az emelkedés az 5 000 forintos lélektani szint irányába.

A hazai börze mellett a tengerentúlon is megjelentek a vevők, és intenzív emelkedés indult. Az S&P500 egy alacsonyabb lokális minimumról, 1.560 pontról fordult pozitív irányba, a következő ellenállást az 1 624 – 1 628 pont közötti maximum jelenti. Múlt héten több jegybankár is megnyugtatta a piacokat, akik az eszközvásárlási programmal kapcsolatban szólaltak meg. Egyes jegybankárok szerint a Fed a gazdasági kilátásokat és nem a naptárat figyeli, ezért a makroadatok alakulása alapján az eszközvásárlási program méretének növeléséről illetve csökkentéséről is dönthet a jegybank. Ezeket a szavakat emelkedéssel fogadták a piacok.

Szabályoznák az osztalékfizetést a spanyolok

A spanyol jegybank olyan szabályozási tervezettel állt elő, ami 25 százalékban korlátozná a spanyol bankok számára a pénzben kifizethető nagyságát a 2013-as évben. Ennek fő oka a tőkemegfelelés növelése lenne. A hír negatív a spanyol bankok számára, mivel az előrejelzések szerint több pénzintézet esetében is ennél nagyobb osztalék kifizetési rátát jeleztek előre, ugyanakkor a szabályozás csak egy évre szól és csak a pénzben fizetett osztalék nagyságát korlátozza.


németh lászlóné Dunapack Federal Reserve - Fed