Világgazdaság

Milliókat kapnak a miniszterelnöki biztosok: Fellegi és Giró-Szász is a listán

Havonta összesen kilencmillió forintot keres a tizenegy miniszterelnöki megbízott és a két miniszterelnöki biztos. A legtöbbet, több mint kétmilliót, Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter, míg négyen ingyen dolgoznak közülük.

Az adatok a parlamenti honlapon olvashatók abban a válaszban, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adott a szocialista Lamperth Mónika kérdésére.

A tizenegy miniszterelnöki megbízott közül havi 997 ezer forint a díjazása Szőcs Géza korábbi államtitkárnak, aki most Orbán Viktor kulturális főtanácsadója. Ugyanennyit kap Félegyházy Megyesy Jenő korábbi denveri tiszteletbeli konzul, amiért a nyugati magyarsággal, valamint a civil és jótékonysági szervezetekkel való kapcsolattartásban segíti a kormányfőt, és Hegedűs Zsuzsanna, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt létrehozó szociológus, aki a társadalmi felzárkóztatást szolgáló stratégiák kidolgozásához ad tanácsokat.

Fellegi Tamás korábbi fejlesztési miniszter és IMF-főtárgyaló - költségátalánnyal együtt - havi 2 millió 150 ezer forintot keres. A volt miniszter jelenleg az Egyesült Államokban bejegyzett Magyarországi Kezdeményezések Alapítvány vezetője.

Hatszázezer forint jár havonta Granasztói Györgynek, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjének, Kerényi Imre rendezőnek, aki a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásáért és kulturális értékek megőrzéséért felel, valamint a rendszerváltás után az SZDSZ, az előző ciklusban a Fidesz képviselőjeként dolgozó Tellér Gyulának, aki a kormánypolitika társadalomelméleti háttérének tanulmányozására, politikai elemzések készítésére és tanácsadásra kapott megbízást.

Díjazás nélkül dolgozik miniszterelnöki megbízottként két fideszes képviselő: Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai tanácsadó, a soproni kórház főigazgatója, valamint a gyermekeket és a családokat érintő ügyekben tanácsokat Révész Máriusz. Ingyen végzi munkáját a hazai bányák újranyitási lehetőségét feltérképező Kasó Attila és a Normafánál épülő sportcentrum előkészítését koordináló Vincze P. Márton is.

Három megbízottnak autó is jár: Kerényi Imre egy Volkswagen Passatot használ, Szőcs Gézának és Hegedűs Zsuzsannának pedig Audi A6-ost biztosít az állam. Mobiltelefont négyen kaptak.

A kormányban két miniszterelnöki biztos dolgozik: Giró-Szász András kormányszóvivő és a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzéséért felelő Halasi Tibor. Mindketten havi 997 ezer forintot keresnek. A kormányszóvivő Skoda Superbbel jár, és mobiltelefont is kapott.

Autók BÉT - Napi események Dominique Strauss-Kahn turizmus Politikai közvélemény-kutatások Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések Lázár János Külföldi lapvélemények autóipar A második Orbán-kormány katasztrófák energetika gyógyszeripar A KSH jelenti Adósságválság az EU-ban Útdíj mezőgazdaság A munka világa Deviza- és árupiac utazás Botrányok a politikában Európai Unió ingatlanpiac Angela Merkel