Világgazdaság

Szaúd-Arábia adott kétmilliárd dolláros mentőövet Egyiptomnak

A nemrég megbuktatott volt egyiptomi elnök, Mohamed Murszi nehéz örökséget hagyott a hadsereg felügyelte új kormányzatra: soha nem látott méretű költségvetési hiányt. A katasztrófát egyelőre elhárítja Szaúd-Arábia gyors segítsége.

Az egyiptomi hivatalos közlöny vasárnapi száma tartalmazza azt a június 29-én aláírt törvényt, amelyben 24,2 százalékkal emelték a költségvetési hiányt a 2012/13-as költségvetési évre. A költségvetési év június 30-án ért véget, Murszit pedig július 3-án leváltotta a hadsereg, kairói tömegtüntetések után. A törvény 32,65 milliárd egyiptomi fonttal (1048 milliárd forinttal) növelte a hiány előirányzatát azzal, hogy ezt állampapírokkal és más hazai és külföldi kölcsönökkel kell fedezni.

A hiánynövekedés kétharmadát az energiaárak támogatása, a többit az államadósság súlyosbodó kamatterhe okozta. A most zárult költségvetés eredetileg 533,8 milliárd egyiptomi font kiadást és 135 milliárd font hiányt írt elő. Május végéig azonban a kormány 474,3 milliárd fontot költött el, és a deficit elérte a 204,9 milliárd fontot. A júniusi költségvetési statisztika még nem ismert.

Murszi kormányzata - nem sok sikerrel - egyebek közt a búzaimport korlátozásával akart takarékoskodni, de ezzel is csak a saját sorsát pecsételte meg, hozzájárulva a közfelháborodáshoz. Az állami búzatartalék jelenleg körülbelül 3,6 millió tonnányi hazai termés és 500 ezer tonna ami novemberig elegendő. A hadsereg felügyelte kormányzat jövő júniusig legkevesebb 5 millió tonnára, de lehetőleg inkább 6,5 millió tonnára akarja növelni a tartalékot, ez azonban újabb költségekkel jár.

Közben a deficitfinanszírozás fokozatosan majdnem lehetetlenné vált: az egyiptomi kormánykötvények hozama már 2011 elején, Hoszni Mubarak elnök hatalmának megdöntésekor felszökött, és nem tett jót a legújabb politikai zűrzavar sem. Az irányadó tízéves egyiptomi állampapír hozama hónapok óta befagyott a teljességgel megfizethetetlen 16,65 százaléknál, mivel nincs belőle forgalom. A kormány eddig is inkább bankkölcsönt vett föl, ám emiatt a bankkamatok is kétszámjegyűre emelkedtek, megfojtva a gazdaságot.

Most Szaúd-Arábia segít 2 milliárd dolláros kamatmentes hitellel, ötéves lejáratra - közölte az egyiptomi központi bank vasárnap. Az összeg része annak az 5 milliárd dolláros mentőprogramnak, amelyet a szaúdi kormány ígért július 9-én.

energiaárak elnök deficit Szaúd-Arábia mentőöv kamatteher búzaimport búzatartalék költségvetési hiány Hoszni Mubarak egyiptomi font Egyiptom Mohamed Murszi