A világ legnagyobb termelőjének számító Amerikai Egyesült Államok idei kukoricatermése számottevően jobb lehet az aszály sújtotta tavalyinál, ráadásul három éve nem látott szintre emelkedtek a világ jelenlegi kukoricakészletei is. Míg tavaly a kulcsfontosságú termőterületnek számító középnyugati térségben pusztító szárazság jelentősen rontotta a terméseredményeket, idén – kiseb-nagyobb ingadozások után – egyelőre úgy tűnik, minden kedvezően alakul. 

Tavaly az aszály hozzávetőleg 50 millió tonnával csökkentette az amerikai kukoricatermés összeeredményét. Összehasonlításul: ez megközelítőleg annyi, mint amennyit az egész termel egy évben. Részben a jó árfolyam, részben a kedvező időjárás után azonban soha nem látott mennyiségű kukoricatermésre számítanak az Egyesült Államokban az elemzők, ami tovább növeli az amúgy is bőséges globális készleteket. A kedvező készletadatok pedig jelentős nyomást helyeznek a tőzsdei árfolyamokra – mutatnak rá szakértők.

Az USA idén mintegy 30 százalékkal több, közel 356,5 millió tonna kukoricát takaríthat be az elemzők szerint _ adta hírül korábban a Bloomberg hírügynökség.