Világgazdaság

Sztrájkbizottság alakul a Pápai Húsnál

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) elnöksége jóváhagyta a Pápai Hús 1913. Kft.-nél működő alapszervezetének kérését az Országos Sztrájkbizottság összehívására – közölte a szakszervezet tegnap délután. A cégnél kialakult munkaügyi konfliktus oka, hogy a vállalatvezetés felmondta a Társasági Kollektív Szerződést, a szakszervezet véleménye szerint jogellenesen. Az érdekvédelmi szervezet hozzáteszi: a kollektív szerződés megszűnése az ott dolgozó munkavállalóknak jelentős anyagi hátrányt, jövedelemcsökkenést okoz. Ráadásul a hatályos kollektív szerződés már az új munkajogi szabályozás figyelembe vételével készült, jelentős kompromisszumokat tartalmazott és jóval hátrányosabb volt a munkavállalókra nézve, mint az előző – állítja a HDSZ.

A HDSZ egyúttal pótcselekvésnek nevezi a kollektív szerződés felmondását, mondván: ezzel csupán három hónap múlva érhető el költségcsökkentés. Az elnökség úgy véli, „a cég piacainak megőrzésére kellene koncentrálni, hiszen azok megtartása nélkül minden reorganizációs, költségcsökkentési intézkedés hiábavalónak bizonyulhat.” A szakszervezet nyílt levelet írt Áldozó Tamás pápai polgármesternek, amelyben arra kérik: támogassa az önkormányzati cégnél a kollektív szerződés fennmaradását a rendelkezésére álló eszközökkel, így például a felügyelő bizottságon keresztül. Ha az ügyben nem következik pozitív fordulat, a HDSZ minden eszközzel segíteni fogja a pápai kollégákat érdekeik megvédésében – figyelmeztet a szakszervezet.

A Pápai Hús 1913 Kft. jelentős összegekkel tartozik beszállítóinak, akiknek eddig már eredménytelenül több ajánlatot tett. A csődeljárás alatt álló cég adósságállománya több milliárd forintra tehető.

választás 2014 németh lászlóné forintárfolyam Spar Magyarország Kft. energetika Hoffmann Rózsa