Világgazdaság

Orbán Kötcsén: 2014 a rezsiharc éve lesz!

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a 12. Kötcsei Polgári Piknik több száz részvevője előtt. A Fidesz a fatüzelést, széntüzelést használó családok terheit is csökkentené.

"Nagy ellenállásra számítok, kísérletet fognak tenni arra, hogy visszaemeljék a rezsiárakat" - idézte a kormányfő szavait Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. "Fel fognak vonulni velünk szemben a külföldi kézben lévő nagy energiaszolgáltatók és a mögöttük lévő politikai erők is. Nekünk azonban egyszer és mindenkorra le kell zárnunk azt a korszakot, amelyben nyerészkedni tudtak az energiaszolgáltatók az embereken" - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint meg kell tehát alkotni a közműszolgáltatási törvényt, amely kizárja a profitot a lakossági közműszolgáltatásoknál.
A 2014-es választásnak tehát számos tétje van, de az emberek szempontjából a legfontosabb a rezsiharc - szögezte le Orbán Viktor a Somogy megyei Kötcsén. A Kötcsei Polgári Piknik a Polgári Magyarországért Alapítvány hagyományos rendezvénye, amelyet ezúttal is zárt körben tartottak meg.

Országjáró rendezvénysorozaton köszönik meg a Fidesz politikusai a rezsicsökkentés támogatását, illetve beszámolnak az eddigi lépésekről, valamint a javasolt, további intézkedésekről, köztük a fatüzelést, széntüzelést használó családok terheinek tervezett csökkentéséről. Az ország minden tájára szervezett fórumokon az eddigi és a további rezsicsökkentésről is tájékoztatást kapnak a résztvevők. A Fidesz szerint 2,5 millióan támogatták a rezsicsökkentés védelmében indított aláírásgyűjtést, a párt politikusai a most induló rendezvénysorozaton személyesen köszönik meg az embereknek a támogatást, a "kiállást önmagukért, a családjukért, a rezsicsökkentésért".

Eddig kilenc szolgáltatás díja csökkent. Januártól 10 százalékkal alacsonyabb a földgáz, az áram és a távhő ára, júliustól a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja is. Novembertől további 11,1 százalékkal csökken az áram, a gáz és a távfűtés ára. A tavalyi árakhoz képest így összesen 20 százalékkal lesz alacsonyabb ezeknek a szolgáltatásoknak a díja - emlékeztetnek.

A Fidesz szerint "el kell érnünk, hogy a monopol helyzetben lévő közműszolgáltatók nonprofit alapon működjenek és nyereségüket ne zsebre tegyék, hanem fordítsák a szolgáltatások színvonalának növelésére”. Emellett a fatüzelést, a széntüzelést használó családok terheinek csökkentését is tervezik.

áram miniszterelnök profit vízdíj rezsi szemétszállítás Piknik a Polgári Magyarországért Alapítvány Orbán Viktor szippantott szennyvíz kormányfő kéményseprés távhő ára kötcse pb-gáz csatornadíj Fidesz választások lakossági közműszolgáltatás földgáz rezsiharc