Világgazdaság

Parlament: vita a rendőrség pénzbehajtó szerepéről

Kontrát Károly belügyi államtitkár cáfolta az MSZP-s Harangozó Tamás felvetését, mely szerint a rendőrséget pénzbehajtó szerepre kényszerítették. Ezután Harangozó felolvasott egy hajdú-bihari dokumentumot, mely szerint egy rendőrségi utasítás után emelkedett a bírságok összege.

„Önök kényszerítették a rendőrséget pénzbehajtó szerepre" – hangoztatta tegnap a parlamentben Harangozó Tamás a kormányt bírálva interpellációjában. Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint 2009-ben 11 milliárd forint folyt be az objektív felelősség alapján kiszabott bírságokból, 2012-ben azonban már 16 milliárdot szedtek be ezen a jogcímen. Ehhez szerinte még további 3 milliárd, főként szintén közlekedéssel kapcsolatos szabálysértési bírság is járult. Felidézte, hogy 2010-ben Kontrát Károly belügyi államtitkár kifogásolta az előző kormány bírságolási gyakorlatát, mondván a rendőrség feladatává tették az emberek megsarcolását, pedig Harangozó szerint ezt ez a jelenlegi kabinet tette meg.

„Mi folyamatosan igazat mondunk, az igazmondással csak a szocialistáknak van gondjuk" – válaszolta Kontrát. Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy 2010 óta a hatóságok nem a pénzbehajtásért felelősek, hanem az emberek biztonságát szolgálják. Arra emlékeztetett, hogy 2009-ben 16 milliárd forint saját bevételt írtak elő a költségvetésben a bírságok révén, ami a rendőrség bevételét gyarapította 2010 végéig, s előre büntették az állampolgárokat. Kontrát szerint 2011-től már a központi költségvetésbe kerülnek ezek a bevételek pontosan azért, hogy a látszatát is elkerüljék annak, hogy a rendőrség érdekelt lenne a magasabb bírságbevételekben.

„Szégyelljék magukat államtitkár úr" – hangoztatta Harangozó. Az MSZP-s honatya felolvasott egy kezébe került hivatalos dokumentumot a bírságok összegének emeléséről. Ezek szerint Hajdú-Bihar megyében ennek az utasításnak köszönhetően jelentősen emelkedett a bírságok összege.
Harangozó nem, az Országgyűlés elfogadta Kontrát válaszát.

pénzbehajtás rendőrség objektív felelősség MSZP interpelláció Harangozó Tamás belügyi államtitkár Kontrát Károly Parlament költségvetés büntetés