Világgazdaság

Rekordot dönthet a világ a kukoricakészlete

Az alacsony kereslet és az idei jó termés rekordmértékűre növelheti a világ kukoricakészleteit. A tavalyi aszály után drámaian növekvő árak még ma is éreztetik hatásukat a készleteket tekintve.

A kukorica iránti piaci kereslet 1975 óta nem látott szintre csökkent az elmúlt évben, ezért a vártnál nagyobb felhalmozott készlet valószínűleg rekordmennyiségű lesz – írja az agweb.com. Az agrár-szakportál hozzáteszi: a belső fogyasztás és az összességében 10 százalékot esett az augusztus végével záródó 12 hónapos időszakban. A szeptemberben már elkezdődő betakarítás után azonban  várhatóan 24 százalékkal nőnek a tartalékok.

Az árak a csökkenő terméseredménnyel párhuzamosan – ám a világpiac alakulása miatt – meglehetősen alacsonyak. A nyomott árszint oka szintén a viszonylag magas globális készlet. Három éve nem látott szintre emelkedtek a világ kukoricakészletei – számolt be nemrégiben a Bloomberg hírügynökség. A világ legnagyobb termelőjének számító Amerikai Egyesült Államok idei termése számottevően jobb lehet az aszály sújtotta tavalyinál. Míg tavaly a kulcsfontosságú termőterületnek számító középnyugati térségben pusztító szárazság jelentősen rontotta a terméseredményeket, idén – kisebb-nagyobb ingadozások után – egyelőre úgy tűnik, minden kedvezően alakul.

Tavaly az aszály hozzávetőleg 50 millió tonnával csökkentette az amerikai kukoricatermés összeeredményét. Összehasonlításul: ez megközelítőleg annyi, mint amennnyit az egész termel egy évben. Részben a jó árfolyam, részben a kedvező időjárás után azonban soha nem látott mennyiségű kukoricatermésre számítanak az Egyesült Államokban az elemzők, ami tovább növeli az amúgy is bőséges globális készleteket, melyek 13 éve nem látott szintre emelkedtek. A kedvező készletadatok pedig jelentős nyomást helyeznek a tőzsdei árfolyamokra – írta a Bloomberg.


 

gabonakészlet termés kukorica