Világgazdaság

Soltész: már az kapja a rehabilitációs ellátást, akik igazán rászorult

Európai uniós támogatással válnak akadálymentessé, valamint jutnak korszerű eszközökhöz a megváltozott munkaképességgel és fogyatékkal élők ellátási ügyeiben eljáró rehabilitációs szervek megyei központjai - közölte Soltész Miklós szegeden. Az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára szerint az elmúlt egy-másfél év számai bizonyítják, hogy az átalakítás eredményt hozott: ma már valóban azok kapják az ellátásokat, akik igazán rászorulnak.

A rehabilitációs területi szervezetek végleges helyükre kerültek, a következő bő egy évben pedig csaknem négymilliárd forintból tizenhét településen alakítanak ki számukra korszerű, infokommunikációs és fizikai szempontból is teljes egészében akadálymentes székházat – mondta a politikus a kiemelt európai uniós projekt nyitókonferenciáján. Tizenöt településen meglévő ingatlant újítanak fel, két helyszínen pedig új székház épül – tudatta az államtitkár.

A projekt során nem csak építési beruházások valósulnak meg, az intézmények olyan korszerű felszereléseket, műszereket kapnak, amelyekkel a korábbiaknál sokkal objektívebb vizsgálatokat tudnak végezni – mondta Soltész Miklós. Az államtitkár kifejtette, hogy a rehabilitációs terület átalakítását sok támadás és kritika érte, de a társadalom jogos elvárása volt a komplex felülvizsgálati rendszer kialakítása. Az elmúlt egy-másfél év számai bizonyítják, hogy az átalakítás eredményt hozott: ma már valóban azok kapják az ellátásokat, akik igazán rászorulnak. Az elmúlt időszakban pedig nagy mértékben csökkent az elutasítások száma a minősítésre jelentkezők között – tette hozzá.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, Szegeden több mint 300 millió forintból korszerűsítenek egy - korábban a tisztiorvosi szolgálat egyik telephelyeként működő - ezer négyzetméteres épületet. A beruházásnak köszönhetően egy ingatlanban működhetnek majd a rehabilitációs szakigazgatási szerv jelenleg még különböző ingatlanokban található egységei – ismertette a politikus.

rehabilitációs ellátás B. Nagy László megváltozott munkaképességű akadálymentesítés rehabilitációs szervek uniós támogatás Szeged Csongrád megyei kormánymegbízott egészségügyért felelős államtitkár megyei központ Soltész Miklós fogyatékkal élő