Világgazdaság

Folytatódik a cseh képviselőházi választás a korrupciós botrány után

Csehországban szombaton reggel nyolc órakor újra megnyíltak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött az előre hozott képviselőházi választás második napja.

A szavazóhelyiségek délután kettőig lesznek nyitva. A választás eredménye az esti órákban várható. A parlamenti alsóház 200 mandátumáért 23 párt és mozgalom majdnem 6000 jelöltje verseng. A választás első napja rendben, problémák nélkül zajlott le. Zavaró eseményekről nem érkezett jelentés.

Hivatalos adatok a választói részvételről nem állnak rendelkezésre. Különböző becslések szerint az első napon a több mint nyolcmillió bejegyzett választó 50-55 százaléka adta le szavazatát. A tapasztalatok szerint szombaton már jóval kevesebben mennek el szavazni, mint az első napon.

Helyi megfigyelők szerint az előre hozott képviselőházi választás legnagyobb esélyese a Bohuslav Sobotka vezette Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amelyet minden idei felmérés az első helyen hozott ki. A legutóbbi, 2010-es választást is a szociáldemokraták nyerték, de koalíciós partner hiányában nem tudtak kormányt alakítani. Csehországban azért van szükség előre hozott képviselőházi választásra, mert a hárompárti jobbközép kormány júniusban korrupciógyanús ügyek miatt lemondásra kényszerült.

alsóház képviselőházi választás mandátum Bohuslav Sobotka Csehország CSSD előrehozott választás korrupciógyanús ügyek Cseh Szociáldemokrata Párt