Világgazdaság

Klinghammer 100 milliót utalt át a Képzőművészeti Egyetemnek

A felsőoktatásért felelős államtitkár a Struktúraátalakítási Alapból 100 millió forint azonnali átutalásáról döntött a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel (MKE) kapcsolatban, miután nem kapták meg teljes fizetésüket az alkalmazottak. Hasonló helyzetbe került a Nyugat-Magyarországi Egyetem is.

„Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár amint értesült arról, hogy milyen nehéz helyzetbe került a Képzőművészeti Egyetem, a Struktúraátalakítási Alapból 100 millió forint azonnali átutalásáról döntött" – nyilatkozta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága. Lapunknak az egyik ott dolgozó érintett elmondta, hogy az intézmény körlevelet küldött a dolgozóknak, hogy egyelőre nem tudják kifizetni az októberben kifizetendő béreket. A dolgozóknak 50 ezer forint előleget ígértek, és remélik, hogy majd a jövő héten pótolják a fennmaradó különbözetet.

Az intézmény levele szerint az ez évi elvonások miatt már 10 hónapja küzdenek azon, hogy ki tudják fizetni a béreket. Sérelmezték, hogy a korábbi ígéretek ellenére nem pótolta a kormányzat az elmaradt támogatást a tanév kezdetéig, pedig írásban is ígéretet tettek. Az MKE korábban azt jelezte az Emminek, hogy 300 millió forintra lenne szükségük a működésképtelenség elkerülésére.

Az Emmi lapunkkal azt is közölte, hogy az MKE-hez hasonlóan a Nyugat-Magyarországi Egyetem is hasonló helyzetbe került, így ott is szükségessé vált a korrekció. A felsőoktatásért felelős államtitkárság szerint ezek az esetek is mutatják, hogy a korábbi elvek szerint már nem lehet a rendszer zavartalan működését biztosítani. Úgy vélik, hogy épp emiatt van szükség az intézményhálózat átalakítására, a képzési kínálat racionalizálására, valamint a felsőoktatás finanszírozási rendszerének minőségelvű átalakítására.

alkalmazott bér Nyugat-Magyarországi Egyetem Klinghammer István Magyar Képzőművészeti Egyetem fizetés Struktúraátalakítási Alap felsőoktatásért felelős államtitkár körlevél